Linkuri accesibilitate

N.C.Munteanu: Fiere și miere. Ion Iliescu și Radio Europa liberă (1)


Ion Iliescu, imagine de arhivă.

Există în limba germană un cuvânt compus din două antonime HASSLIEBE, în traducere literală URĂ-IUBIRE. Echivalentul englezesc ar fi LOVE-HATE. În orice caz, HASSLIEBE se referă la o puternică relație emoțional ambivalentă și descrie perfect eterna și profunda relație dintre o FEMEIE și un BĂRBAT. Atâta ocol ca să vă spun că între Ion Iliescu și Europa liberă a existat o relație de... HASSLIEBE. Din partea lui, că Ion Iliescu îi era perfect indiferent Europei Libere. Ura lui era de clasă. O mostră de pe vremea când bătrânul răcan stalinist era numai fiere.

Cuvîntul tovarăşului Ion Iliescu la Plenara Consiliului pentru munca în rîndul elevilor, 18 aprilie 1970 (ANIC, fond 3 – CC al UTC, dosar 4/1970):
––––
„Trebuie să combatem anumite tendinţe şi atitudini faţă de străinătate – de ploconire – atitudini pe care le-am moştenit de la clasele dominante din trecut. (…) Spun acest lucru, tovarăşi, deoarece mai sînt şi astăzi atitudini de acestea de ploconire servilă faţă de străinătate.

Sînt o serie de cercuri ostile ţării noastre, o serie de posturi cum este «Europa Liberă», unde o serie de oameni îşi desfăşoară o activitate de proferare la adresa ţării noastre, a orînduirii noastre socialiste.

Spun acestea [pentru] că sînt chiar o serie de elevi care ascultă cu regularitate aceste posturi. Unii din ei preiau o serie de lucruri şi le prezintă în contactele cu ceilalţi.

Sînt o serie de emisiuni de muzică conduse de Cornel Chiriac care prezintă muzică din aceasta «pop» şi «beat». De asemenea, se dedă la afirmaţii cu caracter ostil la adresa ţării noastre. Este o activitate împotriva propriului lor popor, ţării lor.

În legătură cu acest lucru trebuie să dezvoltăm o atitudine mai combativă, de înţelegere a caracterului duşmănos al activităţii unor asemenea cercuri. Faţă de aceste cercuri să manifestăm o atitudine activă de pe poziţiile noastre politico-ideologice.“

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor 2020

Radio Europa Liberă reia seria „Antinostalgia”: documentare, dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG