Linkuri accesibilitate

În inima Europei fiind, simt că democrația nu este doar un cuvânt


Iurie Calestru

Jurnalul săptămînal al lui Iurie Calestru.

Iurie Calestru s-a născut la 21 octombrie 1983, la Chișinău. Este directorul de programe al Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Chișinău, cu experiență vastă în domeniul proiectelor din sectorului public și cel privat.

Luni

M-am trezit în Bruxelles, la 6 dimineața, fiind într-o deplasare de serviciu împreună cu alți șapte colegi entuziaști ca mine, cu scopul promovării unui proiect pentru țările Parteneriatului Estic, în special Republica Moldova. Am avut o zi dinamică cu multe întrevederi și pregătiri pentru Dezbaterea și Recepția pe care o organizam în Parlamentul European. La 9 dimineața deja eram în Parlament și gata de noi activități unice. La ora 12 am întâlnit împreună cu colegii din Parlament cargo-ul diplomatic de la Misiunea Moldovei din Bruxelles cu vin select din Moldova publicului select cu scopul promovării produsului mondial recunoscut-vinurile moldovenești.

Între ora 13 și 17 am avut 3 întrevederi foarte importante cu Excelența Sa, ex-președintele Românieii, dl Traian Băsescu, Friedrich Ebert Schtiftung din Bruxelles și o personalitate marcantă, ex-primar de Arad, actualmente membru al Parlamentului European, dl. Gheorghe Falcă. Seara am pregătit materiale pentru dezbatere și cadourile pentru invitații recepției din Parlamentul European cu scopul promovării sectorului viti-vinicol din Moldova.

Este deja a patra oară când sunt în Parlamentul European timp de jumătate de an și simt că fiind în inima Europei că democrația nu este doar un cuvânt, este un mod de conduită, gândire și atașament. Am dialogat cu peste 40 de eurodeputați în această perioadă care sunt interesați sincer să ajute Republica Moldova dialogând cu simpli reprezentanți ai societății civile precum aceștia ar fi reprezentanți al autorităților.

Marți

Dimineața a început la 6, a fost una liniștită cu primele raze de soare prevestind un succes al evenimentelor care urmează să aducă Europa în casele fiecărui cetățean din Moldova. O noutate primită la 9:15, cu doar 45 minute înainte de eveniment, nu tocmai pozitivă de participanții dezbaterii unde nici primul ministru, nici Ministrul de Externe și Integrare europeană nu a putut participa, dar nici ambasadorul, nici unul din cei doi care reprezintă Moldova la Bruxelles. Oricum, am fost onorați de prezența a peste 65 de invitați la Dezbatere.

Unul dintre eurodeputați, care era în calitate de vorbitor la dezbaterea pe care am organizat-o, de origine austriac, a propus crearea Europe Silicon Valley în Republica Moldova. O idee ce ne-a făcut pe toți cei prezenți să fim încrezători în viitorul luminos aici, acasă, în Moldova.

La Recepția de promovare a vinurilor din Republica Moldova pe care am organizat-o au participat 70 de invitați. Mare parte acestora știind de Republica Moldova și auzind de vinurile noastre, dar fiind oferite de un somelier care încerca să transforme servitul licorii lui Bachus într-o adevărată artă! Am simțit o mândrie că totul este posibil, în special dacă vine din inimă, sincer, atunci oamenii se implică și susțin inițiative chiar și cele mai îndrăznețe.

La ora 18 a început Recepția cu promovarea Republicii Moldova și degustarea vinurilor moldovenești, un eveniment posibil datorită partenerilor noștri Oficiul Național al Viei și Vinului. Oameni deosebiți au susținut inițiativa noastră, asigurându-și deplasarea pentru promovarea Republicii Moldova și programului destinat tuturor cetățenilor moldoveni.

Miercuri

Iurie Calestru în studioul Europei Libere la Chișinău
Iurie Calestru în studioul Europei Libere la Chișinău

Dimineața a început în echipă cu o ședință de totalizare după recepția. Oricum fiind în deplasare cu interes de serviciu deja la 10 eram la prima întrevedere. Am avut un șir de întrevederi pro-active cu păreri despre ziua anterioară și stabilirea planurilor pentru perioada exact următoare fiind încurajați de toți susținătorii Moldovei să continuăm! A fost o plăcere să constatăm ceea ce fac oamenii pentru cetățenii Moldovei indiferent de conjunctură.

Am plasat pozele și informațiile de la evenimentele din 24 septembrie, atât de la Recepție cât și Dezbatere, fiind plăcut surprinși de comentariile pozitive de prieteni și cunoștințe.

Totuși, având cel mai reformist guvern din ultimii 30 de ani suntem foarte optimiști într-un viitor prosper! Oamenii merită susținuți în aspirațiile lor de integrare europeană. Am încheiat agenda iîntrevederilor noastre la Bruxelles unde am avut întrevederi, discuții, participanți la evenimente organizate de noi cu peste 100 persoane cu o notorietate remarcabilă pe care ești gata să îi asculți zile întregi datorită experienței unice. Printre aceștia au fost 21 de eurodeputati din România, Austria, Slovacia, Polonia, Lituania, Cehia și Letonia, reprezentanții a trei camere de comerț din Bulgaria, Belgia și Spania, asociații ai autorităților publice locale, reprezentanții ONG-urilor din Bruxelles și Europa, s.a. Am avut mare plăcere să primim un credit de încredere nemaipomenit destinat impactului conceptului cetățenilor moldoveni, noi fiind cei ce am avut înaltă misiune de împărtășire a acestuia cu persoane ce susțin cetățenii moldoveni.

Joi

Ziua am început-o activ la 6 dimineața, pozitiv cu gândul că am făcut imposibilul! Revenind la familiile noastre fără teama întrebării vreodată acordate de copii „ce ai făcut tu pentru a schimba viața spre bine în țara ta?”. La ora 11 deja eram în avion spre casă!

Cel mai scump lucru în viața oricărui om este familia, fapt constatat la orice ocazie, scurtă despărțire, sau alte evenimente ce ne marchează viața. Cu mândrie am privit copiii și gândul că acest concept prezentat se poate realiza implicând pozitiv viața cetățenilor moldoveni în aspirațiile lor de integrare europeană. Când am revenit acasă am avut un sentiment plăcut că totul este posibil, iar cu acea susținere necondiționată acordate de instituții și persoane deosebite putem schimba viața spre bine, aici, acasă!

Sunt romantic, dar când îmi văd copiii, chiar vreau să trăiască într-o țară prosperă, dezvoltată, cu perspective, realizări și rezultate! Cred că jertfa tuturor celor ce și-au dedicat activitatea făuririi unei lumi mai bune va avea un impact și împreună, totul se poate realiza, iar noi vom putea spune aici acasă, în Uniunea Europeană!

Vineri

O zi cu foarte multe responsabilități datorită absenței timp de patru zile și coordonarea multor obligații, constatarea succeselor și planurilor de viitor. Am avut o discuție în cadrul misiunii elvețiene din Chișinău asupra unui posibil cadru de cooperare după prânz. Sperăm Guvernul Republicii Moldova să ia act de suportul primit de persoane importante din instituțiile cheie din UE, continuând eforturile pentru a promova proiectul prin care posibil cetățenii moldoveni să poată accesa fonduri europene. Cu speranță și efort sperăm să putem realiza acest proiect, fiind necesară și susținerea autorităților din Moldova.

Am avut câteva discuții cu colegii din Bruxelles privind viitoarele activități comune. Totodată, respectând regulile curtoaziei diplomatice am informat susținătorii noștri din diverse instituții despre deplasarea noastră din 22-26 septembrie.

Finalul de săptămână îl voi petrece în familie. Un lucru important pe care îl planific în acest sfârșit de săptămână este să mergem la socri pentru a ajuta la strânsul recoltei, iar copiii noștri să își revadă puii de câine pe care buneii i-au luat copiilor de la cineva din sat de mici, iar peste vară au crescut deja, iar copii întreabă de câinișori instant. Este timpul perfect pentru a admira natura.

XS
SM
MD
LG