Linkuri accesibilitate

Filmul Colectiv a luat Marele Premiu la Festivalul de film documentar One World


Filmul românesc Colectiv, de Alexandru Nanău, a câștigat la Praga premiul cel mare al festivalului de film documentar pentru drepturile omului One World 2020.

Chiar dacă festivalul a fost întrerupt din cauza epidemiei de coronavirus, juriul s-a reunit într-o conferință video pentru a decide câștigătorul.

Colectiv ia premiul cel mare la One World
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00


Filmul lui Alexandru Nanău urmărește evenimentele de după incendiul din clubul Colectiv, care a ucis 64 de oameni. Prima parte e bazată pe investigația Gazetei Sporturilor, care a scos la iveală faptul că 37 dintre victimele incendiului au murit la spital din cauza unor infecții care ar fi putut fi prevenite dacă dezinfectanții nu ar fi fost diluați atât de tare încât nu aveau niciun efect. Mai mult, un spital a refuzat să autorizeze transferul unui pacient către alt spital din Viena, ceea ce poate i-ar fi salvat viața.

A doua parte a filmului îl urmărește pe Vlad Voiculescu, ministrul sănătății din Guvernul Cioloș, care a înlocuit Guvernul Ponta după protestele provocate de tragedia din Colectiv. Voiculescu i-a permis echipei de filmare să fie prezentă la mai multe ședințe, întâlniri și discuții la minister, filmul reușind astfel să arate cât de putred e întreg sistemul de ocrotire a sănătății din România. Nanău își încheie filmul pe notă pesimistă: după alegeri, Voiculescu e înlocuit la șefia ministerului și lucrurile revin la vechiul „normal”.

Juriul de la One World a ales Colectiv drept cel mai bun film pentru că „oferă o perspectivă unică asupra muncii curajoase a unui grup de jurnaliști de investigație dintr-o redacție mică și impactul real al muncii lor”. Juriul a mai spus că „Povestea unui nou ministru al sănătății, care încearcă să îndrepte sistemul nefuncțional din interior, atrage atenția asupra importanței luptei cu corupția din guvern și nedreptățile sistemice”.

Colectiv a fost anterior proiectat și în cadrul altor festivaluri internaționale de film precum Sundance, cel din Veneția sau cel din Toronto.

Chiar dacă One World a fost întrerupt din cauza coronavirusului, în cele cinci zile de festival înainte de măsurile anti-Covid-19 au fost proiectate peste 100 de filme, care au adunat un public de peste 14,000 de oameni în cinematografe, iar proiecțiile din școli și universități au ajuns la peste 7000 de elevi și studenți. Organizatorii spun că vor relua festivalul la toamnă, ca să aducă Colectiv și alte 131 de documentare selectate pentru festival în fața unui public cât mai larg.

Mai mult
XS
SM
MD
LG