Linkuri accesibilitate

Fiona Hill: De fapt, Statele Unite s-au aflat în stare de război cu Rusia din 2004 încoace


Fiona Hill, fostă consilieră la Casa Albă, 15 octombrie 2021 (arhivă)

Fosta consilieră prezidențială americană Fiona Hill a declarat că Statele Unite s-au aflat, de fapt, în stare de război cu Rusia din 2004 încoace, recenta invazie a Ucrainei deschizând doar o nouă fază. Adresându-se participanților la un seminar, Hill a spus că preambulul Revoluției Portocalii din Ucraina și reacția Moscovei la acel eveniment au declanșat conflictul.

Fiona Hill: de fapt, Statele Unite s-au aflat în stare de război cu Rusia din 2004 încoace
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

În acel moment, opoziția vehementă la revoluțiile „colorate” și impresia lui Putin că acestea sunt manipulate de Occident au creat premisele confruntării. De altfel, după recente proteste în Kazahstan, unde Rusia a ajutat regimul împotriva demonstranților, Putin a spus că nu este dispus să tolereze astfel de mișcări. Fiona Hill a adăugat că Occidentul ar trebui să privească chiar înainte de 2004 pentru a înțelege actualul conflict, întrebându-se dacă impresia de pace care a urmat Războiului Rece a avut acoperire cu adevărat în realitate.

Privind la viitor însă, Fiona Hill (care a fost consilieră prezidențială sub trei președinți – Bush, Obama și Trump) a spus că creșterea influenței Chinei trebuie urmărită cu mare atenție. Ea a reamintit că, la ultima întâlnire a lui Putin cu președintele Chinei Xi Jinping, acesta din urmă a criticat NATO, temându-se probabil că modelul expansiunii din Europa ar putea fi replicat și în Asia.

„Rămâne un mare semn de întrebare cu privire la rolul Chinei în facilitarea războiului din Ucraina”, a spus Hill. În privința lui Putin, experta a atras atenția asupra alegerilor prezidențiale ruse din 2024, când în condiții normale dictatorul ar rămâne la putere, dacă nu se întâmplă ceva. Scrutinul rusesc prezidențial, spune Fiona Hill, e semnificativ, pentru că îl precede pe cel american.

„Trebuie să fim atenți la cum se raportează Rusia la momentul 2024, care – indiferent dacă lui Putin îi place sau nu – este unul de cotitură, chiar dacă nu radicală. Impresia mea e că Putin ar fi vrut să termine războiul din Ucraina înainte de acel moment”, a mai spus Fiona Hill.

Dar, în condițiile în care planul inițial nu a reușit, rămâne de văzut cum poate influența războiul ce se va întâmpla.

XS
SM
MD
LG