Linkuri accesibilitate

Firma lui Pânzari transporta motorină pentru tehnica de luptă a rușilor din Transnistria (G4Media)


Revista presei de la București.

Firma lui Pânzari transporta motorină pentru tehnica de luptă a rușilor din Transnistria (G4Media)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00

O nouă generație de magistrați anticorupție moldoveni ar putea fi pregătită în România, informează G4Media prin Mădălin Necșuțu. Președintele Maia Sandu a explicat și motivul: instituția echivalentă Institutului Național al Magistraturii din România există, dar are nevoie să fie mai întâi reformată. O altă știre prezentă în presa de la București vorbește despre numeroasele ieșiri din magistratură înregistrate recent în Republica Moldova. Ipoteza Maiei Sandu - se tem de eventuale descinderi ale procurorilor desemnați să le verifice sursele averilor acumulate.

Din presa online de peste Prut G4Media preia de asemenea analiza referitoare la schema complexă prin care se aprovizionează cu combustibil Transnistria. Combustibilul pleacă din portul rusesc Novosiisk de la Marea Neagră, tranzitează România prin portul Constanța. De aici, îl importă Republica Moldova, pentru Transnistria, printr-o firmă înregistrată la Galați și al cărei profit a explodat în ultimii doi ani. Întreaga schemă este coordonată de un offshore elvețian, condus de un cetățean sârb, despre care se știe că a reușit să câștige multe licitații cu mari companii de stat din Rusia. Amănuntul cu adevărat semnificativ este însă că fostul ministru al apărării de la Chișinău, Anatol Pânzari, este amestecat în această firmă din România. „Cu alte cuvinte, firma ministrului Apărării din Republica Moldova, în care fiul său Artiom Pânzari era folosit ca paravan în acte, transporta motorină pentru tehnica de luptă a rușilor din Transnistria”.

Uniunea Europeană nu impune și nu va impune nimic României

Doi comentatori s-au oprit astăzi la tema vaccinării obligatorii. Cristian Unteanu (blogurile Adevărul) merge pe premisa că guvernul de la București va opta pentru vaccinarea obligatorie cel mult a unor categorii de populație, ca „să împace pe toată lumea” și, mai ales, „să lase oarecare loc de manevră pentru preşedintele Klaus Iohannis care, după ce s-a antepronunţat asigurând că, în România, vaccinarea nu va fi obligatorie, să nu fie pus în poziţia inconfortabilă de a da complet înapoi la presiunile europene în domeniu”. Numai că în „suava” Românie, cum spune Unteanu, așa ceva e chiar complicat. Întrucât primul ministru e pro-atlantist convins, iar președintele pro-american declarat, jurnalistul s-ar aștepta la vaccinare obligatorie pentru Armată, pe stil american: adică militari și angajați civili deopotrivă, fără excepții (în Statele Unite s-au aprobat ca excepții doar 14 cazuri). Cum s-ar descurca însă Nicolae Ciucă la invocarea libertății religioase de a nu te vaccina ? Și apoi, de ce nu vaccin obligatoriu și pentru oamenii Bisericii, că tot bugetari sunt? Mai rămân de numărat „cădelnițele în cap” pe care le-ar primi premierul cu asemenea hotărâri, se gândește Cristian Unteanu. În orice caz, el reamintește că Uniunea Europeană nu impune și nu va impune nimic României, afară de cazul total improbabil că toți șefii de state membre ar fi de acord cu obligativitatea.

Pe spotmedia, Ioana Ene-Dogioiu începe cu cifrele : în majoritatea statelor europene sunt între 60 și 90% vaccinați, față de 40% în România. De aici marea deosebire : „acolo vaccinarea obligatorie și certificatul verde trebuie impuse prin constrângere unei minorități, pentru că majoritatea este vaccinată. (…) în România trebuie constrânsă o majoritate, ceea ce este extrem de greu. Antivacciniștii vor face o isterie totală, iar scepticii, care încă pot fi convinși, se vor radicaliza. Politic, beneficiarul direct ar fi Alianța pentru Unirea Românilor, ale cărei procente vor exploda.”

XS
SM
MD
LG