Linkuri accesibilitate

Focosul cu explozibil găsit în nordul țării a fost detonat de geniști


Geniștii au detonat resturile de rachetă găsite pe 14 ianuarie la Briceni, care conțineau material explozibil
Geniștii au detonat resturile de rachetă găsite pe 14 ianuarie la Briceni, care conțineau material explozibil

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că geniștii au detonat resturile de rachetă găsite sâmbătă, 14 ianuarie, în raionul Briceni, ca urmare a atacului cu rachete rusești asupra Ucrainei. Autoritățile au spus că „focosul rachetei era alimentat cu aproximativ 80 de kilograme de material explozibil”.

Echipele mixte ale MAI și Ministerului Apărării au efectuat căutări pe o rază de aproximativ 1,5 km pentru a se asigura că nu sunt și alte rămășițe ale rachetei, care pot fi periculoase pentru locuitorii din regiune.

Focosul cu explozibil în resturile de rachetă găsite pe 14 ianuarie la Briceni
Focosul cu explozibil în resturile de rachetă găsite pe 14 ianuarie la Briceni

Autoritățile îndeamnă oamenii să nu se apropie de obiecte suspecte. În cursul acestei dimineți, patrule de poliție au informat locuitorii localităților Pavlovca și Larga să păstreze distanța și să nu se apropie de zona de securitate impusă de autorități pentru protecție.

Acesta este al treilea caz când se găsesc resturi de rachete pe teritoriul național al R. Moldova, ca urmare a bombardamentelor rusești asupra Ucrainei. Anterior, în octombrie 2022 o rachetă a explodat la Naslavcea provocând pagube materiale la câteva gospodării din localitate, iar în decembrie 2022 polițiștii de frontieră au găsit fragmente de rachetă într-o livadă lângă orașul Briceni.

În alte cazuri, rachetele de croazieră rusești lansate de pe navele maritime din Marea Neagră asupra Ucrainei, au violat spațiul aerian al R. Moldova. Chișinăul a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat că Moscova a încălcat suveranitatea R. Moldova.

XS
SM
MD
LG