Linkuri accesibilitate

Fojgăiala politică - spectacol pentru naivi


Zilele astea presa a scris că Blocul ACUM ar putea elabora împreună cu Partidul Democrat o declarație privind ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Chestia asta, am văzut pe Facebook, i-a frapat pe unii. “Cum aşa? Cum să semneze împreună o declaraţie ACUM şi PD, care sunt inamici?” se întreba un coleg de breaslă nedumerit.

Fojgăiala politică-spectacol pentru naivi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link directI-aş răspunde, mai în glumă, mai în serios, aşa: “De dragul poporului, te aliezi şi cu dracul!” Iar acum să lăsăm glumele la o parte şi să facem un exerciţiu de rememorare.

Cine îşi putea imagina pe vremuri că un lider carismatic al PPCD-ului va schimba macazul şi va deveni pro-rus? Mai nimeni. Dar cine îşi putea imagina odinioară că o mulţime de coloşi ai PCRM-ului şi ai PLDM-ului vor sări din bărcuţele lor partinice pentru a fi mai aproape de partidul lui Plahotniuc? Dar o alianţă dintre ACUM şi PSRM în vederea debarcării lui Plahotniuc cîţi au prezis-o? Ea a fost de-a dreptul nefirească, dacă stăm să ne gîndim mai bine. Apoi a mai venit o nouă surpriză, ACUM şi PSRM s-au certat, ambele formaţiuni invocînd interesele poporului, iar PSRM, cu sprijinul neaşteptat al tovarăşilor lui Plahotniuc, a instalat un guvern care îi convine. Şi, colac peste pupăză, ACUM şi PD ar putea să semneze o declaraţie comună.

Uitîndu-se la toate aceste regrupări halucinante, care se ţin lanţ din 1991, un simplu muritor ar putea să rămînă buimăcit. Foştii inamici încep brusc a se îmbrăţişa, invocînd interesul poporului.

Vreau să spun iată ce. Interesul poporului e important şi de dragul lui poţi să renunţi la unele principii partinice, fireşte. Asta se întîmplă în multe ţări. Ceea ce se întîmplă la noi are, din punctul meu de vedere, o legătură mult mai vagă cu interesul poporului. În opinia mea, clasa noastră politică e ghidată în primul rînd de propriile interese. De aceea, orice regrupare şi combinaţie e posibilă, iar omul simplu nu mai înţelege nimic din lupta politică în care aliaţii şi inamicii îşi schimbă mereu straiele.

Toată fojgăiala asta politică moldovenească, toate schimbările de macaz, traseismul, declaraţiile pompoase şi promisiunile însufleţitoare sunt un soi de spectacol pentru electoratul naiv. Orice partid moldovenesc pare mai aproape de oricare ale partid decît de interesul poporului.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG