Linkuri accesibilitate

Fondatorul grupului Wagner acuză conducerea armatei ruse de „trădare”


Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, i-a acuzat marți pe ministrul rus al apărării și pe șeful Statului Major General că i-au privat luptătorii săi de muniții și că au încercat să distrugă Wagner - acțiuni despre care a spus că sunt echivalente cu trădarea.

Evgheni Prigojin, fost antreprenor în domeniul cateringului care altădată se ferea de lumina reflectoarelor, și-a asumat un rol mai vizibil de la începutul războiului din Ucraina, în urmă cu un an, grupul său Wagner fiind vârful de lance al luptei de luni de zile a Rusiei pentru orașul Bahmut din regiunea ucraineană Donețk.

„Pur și simplu se desfășoară o opoziție directă”, a declarat Prigojin într-un mesaj vocal postat pe canalul său Telegram. „Acest lucru poate fi echivalat cu o înaltă trădare”.

Este al doilea mesaj de acest fel publicat de Prigojin în două zile. Luni, el s-a plâns că oficiali neidentificați au refuzat aprovizionarea Wagner din animozitate personală față de el.

Aparent supărat și foarte vocal uneori, Prigojin i-a acuzat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe Valeri Gherasimov, cel care conduce trupele în războiul din Ucraina, că au produs în mod deliberat o criză a armamentului în zona frontului, care, potrivit lui, a provocat pierderi sporite în rândul trupelor Wagner care luptă în jurul Bahmut.

„Șeful Statului Major General și ministrul apărării dau ordine în dreapta și în stânga nu doar să nu dea muniție pentru PMC Wagner, și nici să nu-l ajute cu transportul aerian”, a declarat Prigojin.

Antreprenorul a criticat de luni de zile comandanții superiori pentru ceea ce el a numit incompetența lor. Prigojin a declarat că Ministerul Apărării încearcă să își asume meritele pentru succesele Wagner în jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk. Ministerul Apărării nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

XS
SM
MD
LG