Linkuri accesibilitate

Forțele guvernamentale siriene și rebelii se confruntă în regiunea afectată de cutremur


Clădiri avariate de cutremur în orașul Jandaris, controlat de rebeli, Siria, 15 februarie 2023
Clădiri avariate de cutremur în orașul Jandaris, controlat de rebeli, Siria, 15 februarie 2023

Forțele guvernamentale siriene și rebelii s-au confruntat peste noapte în nord-vestul Siriei, pentru prima dată de la cutremurul care a devastat regiunea pe 6 februarie, a informat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, agenția care monitorizează respectarea drepturile omului în Siria.

Zona de nord-vest, una dintre cele mai afectate de cutremurul care a lovit Siria și Turcia, este controlată de insurgenții care se opun guvernului președintelui Bashar al-Assad de la Damasc.

Agenția spune că forțele guvernamentale au bombardat periferia orașului rebel Atareb. Acest lucru a coincis cu ciocniri cu mitraliere grele între forțele guvernamentale și cele rebele pe o linie de front din apropiere, a precizat Observatorul.

Directorul Observatorului, Rami Abdulrahman, a declarat că 235 de persoane din Atareb și din zonele învecinate au murit în urma cutremurului.

Conform estimărilor ONU, în nord-vestul țării cutremurul a ucis peste 4400 de persoane, cea mai mare parte a victimelor din Siria.

Forțele guvernamentale și cele rebele s-au confruntat, de asemenea, într-o altă parte a zonei de nord-vest, în apropiere de orașul guvernamental Saraqeb, în timp ce forțele guvernamentale au bombardat periferia a două sate din provincia Hama, a raportat Observatorul Sirian. Jurnaliștii agenției de presă Reuters nu au putut verifica din surse independente aceste informații.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că este deosebit de îngrijorată de condițiile de viață ale oamenilor din nord-vest, unde mulți oameni s-au simțit abandonați, deoarece proviziile se îndreaptă aproape invariabil spre alte părți ale zonei de dezastru.

Conflictul sirian a ucis sute de mii de oameni, a dezrădăcinat mai mult de jumătate din populație și a forțat milioane de oameni să plece în străinătate ca refugiați din 2011.

Mai mult de 4 milioane de persoane erau deja dependente de ajutor în nord-vestul Siriei înainte de cutremur.

Cutremurul, ocazie pentru ca al-Assad să-și refacă imaginea

Președintele sirian Bashar al-Assad spunea că amploarea cutremurului de săptămâna trecută a pretins mai multe resurse decât avea la dispoziție guvernul și a mulțumit statelor care au oferit ajutor în urma seismului, inclusiv „fraților și prietenilor arabi”. „Amploarea dezastrului și îndatoririle pe care trebuie să ni le asumăm sunt mult mai mari decât resursele disponibile”, a declarat Assad în primul său discurs televizat de la cutremurul care a avut loc lunea trecută.

ONU a declarat că aproape 9 milioane de sirieni au fost afectați de cutremur și a lansat un apel de 400 de milioane de dolari pentru a acoperi nevoile umanitare imediate în următoarele trei luni.

Cutremurul a atenuat izolarea internațională a lui Assad după mai bine de 11 ani de război civil, ajutorul sosind, în principal, din partea statelor arabe, inclusiv Arabia Saudită, care a finanțat opoziția armată față de guvernul său.

De asemenea, diplomați de rang înalt s-au întâlnit cu el la Damasc, inclusiv ministrul de externe al Iordaniei, miercuri, în prima întâlnire de acest fel de la începutul războiului.

Assad a declarat că dezastrul reprezintă „o ocazie” pentru a rezolva problemele care s-au acumulat în țară, care se confruntă, de asemenea, cu o criză economică profundă.

XS
SM
MD
LG