Linkuri accesibilitate

Forțele ucrainene avansează către Herson, în timp ce Rusia începe să se retragă


Militarii ucraineni pregătesc un tun autopropulsat 2S7 Pion pe linia frontului din regiunea Herson, 9 noiembrie 2022
Militarii ucraineni pregătesc un tun autopropulsat 2S7 Pion pe linia frontului din regiunea Herson, 9 noiembrie 2022

Trupele ucrainene continuă să avanseze în direcția orașului Herson, a declarat la 11 noiembrie Statul Major al Forțelor Armate, în timp ce rușii părăsesc regiunea sudică în urma ordinului Moscovei de a se retrage de pe malul vestic al râului Nipru.

Un atac rusesc cu rachete asupra orașului Nikolaev din sudul țării a ucis cel puțin doi civili în cursul nopții, au declarat oficialii locali în dimineața zilei de 11 noiembrie.

Rusia a declarat că a început retragerea trupelor pe 10 noiembrie din Herson, considerat un oraș strategic pentru armata rusă. Statul Major General a precizat că retragerea are loc lent pentru a permite forțelor rusești să consolideze pozițiile de pe celălalt mal al fluviului Nipru.

Armata rusă lasă în urmă pământ pârjolit

Hersonul controlează atât singura rută terestră către peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia, cât și gura de vărsare a Niprului, care taie Ucraina în două.

Statul Major General a declarat că forțele rusești în retragere au jefuit case și au distrus elemente esențiale ale infrastructurii, în timp ce au evacuat cu forța locuitorii din așezările aflate încă sub controlul lor.

„Invadatorii ruși continuă să jefuiască așezările din care se retrag. Inamicul încearcă, de asemenea, să avarieze cât mai mult posibil liniile electrice și alte elemente ale infrastructurii de transport și critice din regiunea Herson", a declarat armata, adăugând că minele rusești continuă să rănească civili.

„În satul Zelenivka, inamicul le-a interzis locuitorilor să se deplaseze și întărește sistemul de linii de apărare. În Tiahinka și Kozațki, ocupanții au minat drumurile și elementele de infrastructură, există cazuri de detonări [care rănesc] populația civilă", au anunțat mai-marii armatei ucrainene.

În Bahmut și Soledar, în estul regiunii Donețk, precum și în regiunea adiacentă Luhansk, luptele continuă să fie intense, a anunțat armata, adăugând că aproximativ 20 de așezări din regiunile Harkov, Luhansk, Donețk, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Nikolaev au fost țintele artileriei ruse.

În discursul său nocturn de la sfârșitul zilei de 10 noiembrie, Volodimir Zelenski a spus că a primit vești bune din sud. „Numărul steagurilor ucrainene care se întorc la locul lor de drept în cadrul operațiunii de apărare în curs de desfășurare este deja de zeci", adăugând că 41 de localități au fost eliberate.

Zelenski a avertizat însă că, chiar dacă se bucură, ucrainenii trebuie să își amintească faptul că „fiecare pas făcut de forțele noastre de apărare reprezintă... vieți date pentru libertatea ucrainenilor. Tot ceea ce se întâmplă acum a fost obținut prin luni de luptă brutală. A fost obținut prin curaj, durere și pierderi”. Zelenski nu a spus câți soldați ucraineni au murit în efortul de recucerire a localităților, dar a afirmat că în zonele eliberate au început măsurile de stabilizar. El a mai spus că trupele rusești au lăsat în urmă mii de mine și muniție în timp ce se retrăgeau din Herson. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak spunea că minele au transformat Hersonul într-un „oraș al morții” și a prevăzut cpă va fi bombardat de artileria rusă din zonele ocupate de cealaltă parte a fluviului Nipru.

Vitali Kim, șeful administrației militare regionale din regiunea Nikolaev, a declarat că soldații ucraineni au intrat deja în suburbiile exterioare ale orașului Herson. El a refuzat să dea mai multe detalii pentru a evita dezvăluirea planurilor armatei.

Kim a declarat că forțele rusești au lansat rachete asupra orașului Nikolaev, lovind un bloc de apartamente și provocând moartea a două persoane și rănirea altor două. Primarul orașului Nikolaev, Oleksandr Sienkovici, spune că impactul a provocat distrugerea clădirii de la etajul cinci până la primul etaj. Salvatorii continuă operațiunea de căutare și salvare, a precizat Sienkovici.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a spus că va fi nevoie de cel puțin o săptămână pentru ca Rusia să se retragă din orașul Herson. Într-un interviu pentru Reuters, el a spus că Rusia avea 40 000 de soldați în regiunea Kherson și că încă mai are forțe în oraș, în jurul orașului și pe malul vestic al fluviului Nipru.

Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujni, afirmase mai înainte că Kievul nu poate confirma încă dacă Rusia se retrage într-adevăr din sudul regiunii Herson, dar a precizat că forțele ucrainene își continuă înaintarea. „Continuăm să desfășurăm operațiunea ofensivă în conformitate cu planul nostru”, a scris el într-o postare pe Telegram.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele Moscovei nu au avut de ales și au fost nevoiți să părăsească Hersonul, însă au rămas precauți, temându-se de o ambuscadă.

Recucerirea orașului ar putea oferi Ucrainei o rampă de lansare pentru provizii și trupe pentru a încerca să recâștige alte teritorii pierdute în sud, inclusiv Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o în 2014.

XS
SM
MD
LG