Linkuri accesibilitate

Forțele ucrainene, supuse unei presiuni neîncetate în timp ce luptele se desfășoară în estul țării


Soldați ucraineni mergând pe o stradă dintr-o zonă unde au avut loc unele dintre cele mai grele lupte cu forțele rusești în Bahmut, la 20 decembrie.
Soldați ucraineni mergând pe o stradă dintr-o zonă unde au avut loc unele dintre cele mai grele lupte cu forțele rusești în Bahmut, la 20 decembrie.

Luptele grele continuă în estul țării, forțele ucrainene au respins zeci de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major General al armatei ucrainene, iar un oficial regional a declarat că o persoană a fost ucisă de un bombardament în orașul Herson, recent eliberat în sud.

Statul Major General afirmă că forțele rusești au continuat bombardamentele asupra orașelor Bahmut și Avdiivka din Donețk, unde au avut loc cele mai aprige lupte în ultimele luni, atacând în același timp poziții ucrainene și așezări civile în regiunile Luhansk și Harkov.

Armata ucraineană a răspuns prin contraatacul pozițiilor rusești cu aviația și artileria, a precizat Statul Major General: „Unități de artilerie și de rachete ale forțelor de apărare ale Ucrainei au lovit un depozit de muniții, trei puncte de control și 10 zone de concentrare a forței de luptă a ocupanților”. Afirmațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Trupele rusești au bombardat regiunea și orașul Herson de zeci de ori în ultima zi, ucigând o persoană și rănind șase, a declarat guvernatorul regional Iaroslav Ianușevici la 21 decembrie pe Telegram. „Ocupanții ruși au bombardat teritoriul Hersonului de 71 de ori. Au tras cu artilerie, MLRS, mortiere și tancuri”, afirmă Ianușevici, adăugând că armata rusă a vizat portul fluvial și clădirile rezidențiale. Cu o zi înainte, bombardamentele rusești au ucis două persoane și au rănit alte trei.

Orașul Herson a revenit sub control ucrainean la 11 noiembrie, dar forțele rusești care au fugit din oraș au continuat să îl bombardeze de pe malul celălalt al fluviului Nipru.

După aproape 10 luni de război, invazia Rusiei s-a împotmolit, trupele fiind nevoite să se retragă de trei ori. Rusia țintește infrastructura energetică și alte obiective civile din Kiev și din alte părți ale țării cu drone kamikaze, pare-se ca strategie de a-i face pe ucraineni să înghețe în timpul iernii care abia a început demoralizându-i. Oleksi Kuleba, guvernatorul regiunii Kievului , a declarat la 20 decembrie că regiunea a rămas în proporție de 80 la sută fără electricitate.

La Washington, proiectul de lege de finanțare a guvernului american aflat în dezbatere include 45 de miliarde de dolari în asistență de urgență pentru Ucraina și aliații din NATO. Banii urmează să fie folosiți pentru instruire militară, echipamente, logistică și sprijin în domeniul informațiilor, precum și pentru refacerea echipamentelor americane trimise în Ucraina. Legiuitorii se grăbesc să adopte măsura înainte de miezul nopții, pe 23 decembrie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vizitează Statele Unite și urmează să rostească o alocuțiune în timpul unei sesiuni comune a Congresului SUA la Washington, pe 21 decembrie. Un oficial de rang înalt din cadrul administrației americane a declarat pe 20 decembrie că, în timpul vizitei lui Zelenski, administrația Biden va anunța public un ajutor militar deja aprobat de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include, pentru prima dată, o baterie de rachete Patriot și bombe ghidate de precizie pentru avioanele lor de luptă.

În plus, Banca Mondială a declarat la 20 decembrie că a aprobat un pachet de finanțare în valoare totală de 610 milioane de dolari pentru a răspunde nevoilor urgente de ajutor și de redresare din Ucraina.

XS
SM
MD
LG