Linkuri accesibilitate

Fost agent FBI, arestat pentru că a violat sancțiunile împotriva unui oligarh rus


Charles McGonigal, șeful diviziei de contrainformații FBI din New York, ieșind din tribunalul federal din Manhattan, 23 ianuarie 2023
Charles McGonigal, șeful diviziei de contrainformații FBI din New York, ieșind din tribunalul federal din Manhattan, 23 ianuarie 2023

Fostul agent special de contra-informații de la Biroul FBI din New York, Charles McGonigal a fost arestat și inculpat, fiind acuzat că ar fi violat sancțiunile americane împotriva oligarhului rus, Oleg Deripaksa.

Ministerul american de Justiție susține că McGonigal, care a părăsit FBI în 2018 ar fi conspirat cu un alt acuzat să ofere servicii miliardarului rus, violând astfel sancțiunile impuse împotriva acestuia.

Fost agent FBI, arestat pentru că a violat sancțiunile împotriva unui oligarh rus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

Fostul agent FBI și Serghei Șestakov, fost diplomat sovietic și ulterior rus au fost inculpați cu cinci capete de acuzare, inclusiv violarea regimului de sancțiuni, conspirație în vederea spălării de bani și spălare de bani. Ambii au fost arestați sâmbătă.

Damian Williams, procurorul din districtul de sud al statului New York a declarat că ambii inculpați au colaborat cu Deripaska pentru ca acesta să scape de sancțiuni, adăugând „în calitate de funcționari publici ar fi trebuit să știe că așa ceva nu este permis”. Șestakov a fost, după cariera diplomatică, traducător în tribunale și birouri guvernamentale americane.

Michael Driscoll, adjunctul directorului FBI la biroul din New York a spus că „oligarhi ruși ca Oleg Deripaska exercită o influență masivă în favoarea Kremlinului și sunt implicați în mituire, estorcare și violență”. El a precizat că odată ce sancțiuni sunt impuse ele trebuie aplicate în mod egal și împotriva unor cetățeni americani, care le încalcă inclusiv foste oficialițăți FBI cum a fost McGonigal.

Ministerul Justiției susține că acesta și Șestakov au căzut de acord în 2021 să investigheze pe unul dintre rivalii lui Deripaska, în schimbul unor plăți făcute de oligarh. Ministerul susține că ambii au încercat să-și mascheze activitățile și veniturile și știau foarte bine că încalcă legea, pentru că încercaseră în prelabil să-l scape pe oligarh de sancțiuni.

Șestakov este de asemenea acuzat că a mințit într-un interviu acordat FBI cu privire la relațiile sale și ale lui McGonigal cu Deripaska, fiind pasibil de cinci ani închisoare pentru acest delict. Deripaska a fost sancționat în 2018, împreună cu zeci de alte persoane, în legătură cu amestecul Rusiei în alegerile americane.

XS
SM
MD
LG