Linkuri accesibilitate

Fostul lider PD Vlad Plahotniuc, acuzat de Moscova de trafic de droguri – partidul îl apără


Vladimir Plahotniuc
Vladimir Plahotniuc

Fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc, dispărut din țară în urmă cu aproape două săptămâni, are un nou dosar penal în Federația Rusă; procurorii ruși spun că împreună cu fostul deputat PD Constantin Țuțu, Plahotniuc a traficat începând din 2012 mari cantități de hașiș din Maroc spre Rusia și alte țări din Estul Europei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct

Vlad Plahotniuc respinge acuzațiile anchetatorilor ruși. El susține că dosarul penal deschis în Federația Rusă este una din amenințările la adresa sa și a familiei sale. „Federația Rusă mi-a deschis mai multe dosare, nu cunosc numărul exact, despre fiecare am aflat din presă: fie apăreau când erau alegeri, fie atunci când Republica Moldova, sub guvernarea Partidului Democrat, lua anumite decizii care nu erau pe placul Moscovei. Toate aceste dosare sunt fantezii și încercări de a implica numele meu în niște dosare care nu au absolut nici o legătură cu mine”, a scris Plahotniuc într-o postare pe Facebook. El a mai sugerat că mai multe persoane ar fi presate să facă declarații mincinoase împotriva lui.

În apărarea lui Plahotniuc s-au pronunţat deputatul democrat Sergiu Sîrbu şi purtătorul de cuvânt al PD Vitalie Gămurari care au opinat că dosarul deschis în Rusia ar fi o „răzbunare” pentru faptul că PD nu a acceptat planul lui Kozak de federalizare a ţării.

Ministerul rus de interne a anunţat ieri noua învinuire împotriva fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc, și anume acea că ar conduce o grupare care se ocupa cu traficul de droguri. Anchetatorii ruşi îl bănuiesc pe Plahotniuc că ar fi participat la livrarea hahişului din Maroc în Rusia, prin Spania, un delict penal care se pedepsește cu închisoarea pe viaţă. În acealaşi dosar este învinuit şi fostul deputat democrat Constantin Ţuţu.

Fostul procuror-şef al municipiului Chişinău, Ion Diacov, nu exclude că acest dosar ar avea şi subtext politic:

„Chestia de narco-trafic e de ani de zile, nu e de ieri, de azi. Şi dacă ei au aşa date de ce nu au vorbit mai înainte.”

În 2015, Ion Diacov, fiind procuror, a declarat nu o singură dată că procurori, judecători, poliţişti, ofiţeri ai securităţii ar fi implicaţi în protejarea traficanţilor de droguri şi că autorităţile nu întreprind nimic. El spunea atunci că primise inclusiv o ordonanţă a unui procuror de încetare a urmăririi penale în legătură cu absolvirea de răspundere penală a unui traficant. Acest traficant locuia în Spania şi a trimis prin contrabandă în R. Moldova un volum în proporţii deosebit de mari de haşiş.

Din grupul criminal în dosarul în care sunt învinuiţi Plahotniuc şi Ţuţu fac parte locuitori ai Moldovei şi Spaniei. Grupul fiind condus de interlopul Oleg Pruteanu, alias Borman, spun anchetatorii ruşi.

Acest Borman, îşi aminteşte Ion Diacov, ar fi încercat în trecut să influențeze anchetatorii moldoveni:

„Noi am primit în 2014, 2015 din Rusia, era Rosnarkokontroli cu care conlucram, o scrisoare secretă că Borman a trimis aici o rugăminte ca să le dea informaţia despre ce date dispunem noi despre el. Și a trimis 250 de mii de euro pentru chestia asta. A trecut o bucată de timp şi ruşii ne-au informat că Borman a solicitat să fie înlăturarăți lucrătorii operativi ai grupului nostru. Nu a trecut mult timp şi ofiţerii au fost înlăturaţi. După aceasta au luat flăcăii acolo şi au început nu lupta cu narco-traficul, dar lupta pentru protejarea narco-traficului.”

Dosarul traficului de droguri este a treia acuzație adusă de oamenii legii din Rusia împotriva lui Vlad Plahotniuc. Pe 22 februarie 2019, în ajunul alegerilor parlamentare, tot Ministerul de Interne rus a spus că Vlad Plahotniuc, împreună cu Veaceslav Platon, ar fi creat un grup criminal care a sustras din Rusia circa o jumătate de miliard de dolari în anii 2013-2014. În decembrie 2017, Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse l-a învinuit de implicare în cel puţin două omoruri, tot în cadrul unui grup organizat, iar serviciile speciale rusești au încercat să-l dea în urmărire prin Interpol. Plahotniuc a respins de fiecare dată acuzaţiile.

Previous Next

XS
SM
MD
LG