Linkuri accesibilitate

Fostul lider separatist al Cataloniei, anchetat pentru terorism de justiția spaniolă


Barcelona a fost cuprinsă de ample manifestații de protest în octombrie 2019, după ce justiția spaniolă a condamnat la închisoare mai mulți lideri catalani implicați în referendumul din 2017.
Barcelona a fost cuprinsă de ample manifestații de protest în octombrie 2019, după ce justiția spaniolă a condamnat la închisoare mai mulți lideri catalani implicați în referendumul din 2017.

Instanța supremă a Spaniei îl anchetează pe fostul lider separatist al Cataloniei, Carles Puidgemont, pentru pretinse infracțiuni de terorism în dosarul „Tsunami Democratic”, legat de protestele violente din Barcelona din 2019.

Decizia privind inițierea anchetei a fost luată în unanimitate de judecătorii Curții Supreme a Spaniei, care vor să stabilească în ce măsură fostul lider separatist al Cataloniei „ar trebui investigat pentru infracțiuni de terorism în cazul Tsunami Democratic”. Dosarul se referă la o platformă pro-independență, care a organizat mai multe manifestații, inclusiv violente, în regiunea Cataloniei în ultimii ani, notează AFP.

Cele mai grave au avut loc în octombrie 2019, după ce autoritățile au arestat 13 lideri ai Cataloniei, mulți dintre ei fiind ulterior condamnați de justiție. Atunci, mii de activiști și membri ai organizației, considerată secretă, au blocat aeroportul din Barcelona, provocând anularea a peste 100 de zboruri. Confruntările violente cu poliția s-au soldat cu rănirea a 115 persoane.

Ulterior, judecătorii spanioli au calificat aceste manifestații drept „terorism de stradă”. Scopul, potrivit magistraților, era de a „submina legea și ordinea publică, tulbura pacea și cauza un prejudiciu grav”, de rând cu „instalarea unui sentiment de teroare în rândurile populației”.

În decizia de astăzi, Curtea Supremă a stabilit că „dovezile indică participarea lui Carles Puidgemont în evenimentele ce fac obiectul investigațiilor”. Judecătorii susțin că scopul fostului lider catalan, aflat în exil în Belgia, a fost de a „eluda legea și ordinea publică, de rând cu destabilizarea în mod serios a instituțiilor democratice”.

Puidgemont este urmărit și în alte cauze penale, multe legate de tentativa sa de a organiza un referendum pentru obținerea independenței Cataloniei în 2017. Deși a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională a Spaniei, autoritățile regionale de sub conducerea sa au încercat să sfideze decizia și au continuat organizarea plebiscitului, reprimat de forțele de ordine spaniole.

Amnistia de care depinde coaliția

Alegerile parlamentare din iulie 2023 au dus la formarea unei coaliții de guvernare fragile sub conducerea premierului socialist Pedro Sanchez, care a acceptat intrarea inclusiv a unor partide ca Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia - n.r.), condus de Carles Puidgemont.

Negocierile au prevăzut adoptarea unei legi privind amnistia tuturor celor implicați în referendumul din 2017, în schimbul votului de încredere pentru un nou cabinet de miniștri.

La finele lunii ianuarie curent, proiectul de lege care urmărea acest scop a căzut la vot în plenul Parlamentului de la Madrid, fiind respins inclusiv de deputații formațiunii fostului lider separatist al Cataloniei. Aceștia s-au arătat nemulțumiți că infracțiunile privind „trădarea” sau „terorismul” nu sunt incluse în prevederile acestui proiect de lege, prin urmare nu permit absolvirea de orice răspundere juridică a lui Puidgemont, scrie France24.

Proiectul de lege a fost aspru criticat de opoziția de dreapta, de rând cu mai multe organizații din societatea civilă, dar și de magistrați. În plus, guvernul Sanchez s-a confruntat cu ample manifestații de stradă împotriva acestei inițiative.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG