Linkuri accesibilitate

Fotbal în Moldova sovietică. Cum au încercat moldovenii să ajungă în cele mai bune zece echipe ale URSS-ului


La meciul „Moldova” (Chișinău) - „Dinamo” (Moscova). În „zid” jucătorii echipei gazde, 1963
La meciul „Moldova” (Chișinău) - „Dinamo” (Moscova). În „zid” jucătorii echipei gazde, 1963

Fotbal între Prut și Nistru a început să se joace cu mult înainte de anexarea sovietică din 1940. Până atunci, diverse echipe basarabene au jucat în campionatul național al României, iar după cel de-al Doilea Război Mondial – în campionatul URSS.

În primăvara anului 1963, RSS Moldovenească era reprezentată în liga superioară a fotbalului sovietic de echipa „Moldova”. Trupa din Chișinău era condusă de antrenorul V. N. Sokolov, un mare admirator al fotbalului brazilian. Mai ales că Brazilia, cu legendarul Pele în teren, câștigase două trofee mondiale la rând, în 1958 și 1962.

Brazilienii jucau atunci cu portarul, patru fundași, doi mijlocași și patru atacanți. Sistemul lor era copiat peste tot. În URSS, echipa „Spartak” (Moscova) împrumutase sistemul de joc brazilian și urcase pe primul loc în clasamentul pan-unional.

Sokolov a încercat să impună noul sistem de joc și echipei sale. Cu susținerea Federației sovietice de fotbal, „Moldova” a avut parte de un turneu de pregătire în Republica Democratică Vietnam. În cinci meciuri amicale, toate câștigate cu echipele vietnameze, s-a jucat conform formulei: 1+4+2+4.

Pentru noul sezon fotbalistic jucătorii urmau să fie selectați în funcție de adaptarea la acest sistem de joc. Definitivarea componenței echipei nu era o sarcină ușoară. Singura certitudine a lui Sokolov era tricoul cu numărul „10”, pe care trebuia să-l îmbrace talentatul Vladimir Ținkler.

Sarcina echipei în noul sezon fotbalistic era să ajungă între primele zece din campionat.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG