Ministerul Apărării Naționale din România ar vrea din nou să aibă o echipă de fotbal, deși ministrul Gabriel Leș a recunoscut astăzi la Comisia de specialitate din Senat că Armata nu ar avea fonduri suficiente pentru a susține o echipă la „nivel înalt”.
Totul se întâmplă după ce Gigi Becali, patronul vestitei echipe de fotbal Steaua a pierdut dreptul de a mai folosi această denumire la sfârșitul anului trecut după un lung litigiu în care Curtea de Apel i-a interzis controversatului om de afaceri să mai folosească titulatura Steaua inclusiv la Federația Române de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal. Clubul Steaua al Armatei este cunoscut în istoria sportului românesc sub această etichetă încă din anii șaizeci, cu toate că tradiția sportivă a armatei datează din 1947, când mai mulți ofițeri ai Casei Regale Române au fost sprijiniți să înființeze Asociația Sportivă a Armatei. În perioada regimului comunist, statul a investit sume uriașe în Clubul Steaua, care a reușit, în acest fel să aibă performanțe importante la mai multe sporturi. Perla Stelei a fost însă, mai ales în anii optzeci, echipa de fotbal care a câștigat Cupa Europei (1986) și apoi chiar Super Cupa Europei (1987).
După căderea comunismului, când marii jucători ai Stelei au putut să se transfere la echipe mari și bogate, Steaua decăzut constant și nu a mai revenit niciodată la vremurile ei de glorie. În 1998, echipa de fotbal s-a separat din punct de vedere juridic de restul Clubului Steaua, fiind concesionată unui privat. În această ecuație a intrat și Gigi Becali, care a început să se îmbogățească în acea perioadă prin afaceri cu terenuri, pe care le-a făcut inclusiv cu sprijinul unor înalți oficiali. Până în 2002, prin măriri succesive de capital, Becali a ajuns principalul acționar al echipei de fotbal Steaua.
În decembrie 2014, după ce Gigi Becali a fost condamnat în două dosare succesive, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis printr-o sentință civilă că Ministerul Apărării Naționale este proprietarul mărcii Steaua, iar utilizarea acestei denumiri a fost calculată la 3,7 milioane de euro anual, ceea ce înseamnă că pentru cei zece ani anteriori suma totală s-ar ridica 37 de milioane de euro. Armata a decis, de altfel, să deschidă un nou proces pentru recuperarea acestui prejudiciu, după cum a explicat astăzi la Comisia de Apărare din Senat, ministrul de resort, Gabriel Leș.
Ministrul Apărării a mai arătat că singura soluție pentru protejarea mărcii „Steaua” București este de a înscrie o echipă cu această denumire în Liga a IV-a de fotbal, fiindcă dacă nu va exista o echipă înscrisă în campionat, MApN ar pierde dreptul de utilizare al siglei Steaua în următorii cinci ani. Gabriel Leș mai insistă că pentru următorii doi ani de zile, există un buget de 300.000 de euro alocat noii echipe de fotbal Steaua și că paralel, ministerul planifică modernizarea stadionului Ghencea.
Este ciudat, pe de altă parte că ministrul Apărării nu exclude o viitoare colaborare cu Gigi Becali, care între timp și-a înscris echipa în campionatele autohtone și internaționale sub denumirea de CFSB, adică prescurtarea de la Clubul de Fotbal Steaua București.
Întregul proces deschis din 2012 de ministerul Apărării este întemeiat atâta vreme cât statul vrea să-și recupereze o mare sumă de bani, mai departe, însă, înființarea și susținerea unei echipe de fotbal din banii Armatei Române pare mai degrabă o risipă, pe care Armata n-ar trebui să și-o permită. O echipă profesionistă a Armatei e o cheltuială pe care ministerul Apărării nu are cum să o justifice, câtă vreme bugetul său a fost crescut cu greu pentru a se apropia cumva de standardele NATO.