Linkuri accesibilitate

Fotograful care a surprins explozia de la Naslavcea: „Îmi tremură mâinile și acum”


Maxim Ciumaș este un fotograf din R. Moldova, recunoscut datorită fotografiilor sale cu peisaje
Maxim Ciumaș este un fotograf din R. Moldova, recunoscut datorită fotografiilor sale cu peisaje

Maxim Ciumaș este fotograful care a surprins explozia de la Naslavcea, unde a căzut o rachetă rusească, doborâtă de ucraineni. Poza făcută de el în acel moment a fost distribuită de Ministerul de Interne și a devenit virală pe internet.

Tânărul fotograf din Chișinău a povestit Europei Libere că a mers luni dimineață în raionul Ocnița pentru a filma răsăritul, întrucât iubește priveliștea de acolo, dar nu se aștepta să surprindă una dintre cele mai groaznice imagini din viața sa.

„Ne-am speriat. Nici nu am reușit să scot camera...”

„Am filmat tot, ne-am urcat în mașină și am auzit un șuierat și o bubuitură pe teritoriul Republicii Moldova. Desigur că ne-am speriat. Nici nu am reușit să scot camera, am făcut poza cu telefonul mobil”, rememorează Maxim.

El spune că explozia a avut loc la ora 08:40 și, deși s-a produs la o distanță de circa un kilometru de locul în care se afla, a resimțit din plin impactul. „S-a întâmplat foarte rapid. Eram în mașină, mă grăbeam și îmi tremurau mâinile, chiar dacă fotografiam cu telefonul. Nu se explică în cuvinte. A explodat așa încât am simțit în suflet, în mașină”, ne-a spus fotograful.

A postat poza pe rețelele sociale doar după ce a oferit-o Ministerului de Interne, apoi a mers în sat și a văzut cum oamenii speriați ieșeau din case.

„Se simțea că s-a întâmplat ceva. Erau descurajați. Dimineață devreme erau în stradă. Toți ieșeau din case. Atât de tare a zguduit pământul că au zburat ferestrele de la case. Eu, desigur, m-am speriat. Îmi era greu să-mi imaginez că voi veni la Naslavcea să fac un video și o să surprind așa ceva, rachete, explozii”, a povestit emoționat tânărul.

„La început, am crezut că e un avion de vânătoare, dar șuierătura a fost provocată de o rachetă. Prietenii din Ucraina comentează postarea și zic că e o rachetă de croazieră, care a fost doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean. Apoi, poliția ne-a spus că ținta a fost barajul Dnestrovsk 1”, a adăugat el.

Cu puțin timp înainte, Maxim a auzit câteva bubuituri pe teritoriul Ucrainei și a văzut de-a lungul graniței mai multe incendii provocate de explozia rachetelor. Tânărul spune că nu va uita niciodată această dimineață.

„Când citești știrile din Ucraina e una, dar când se întâmplă în fața ochilor tăi, nu se redă în cuvinte. Sunt cetățean al Moldovei și nu am mai simțit, nu am mai văzut așa ceva. Chiar dacă de felul meu sunt puternic, a fost îngrozitor”, a spus Maxim Ciumaș pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG