Fotograful ucrainean Oleksandr Ranchukov, care a murit anul trecut, a devenit renumit în primul rând fotografiind monumente arhitectonice, iar fotografiile lui cu clădiri și spații urbane au apărut în mai multe publicații academice. I-a plăcut, deopotrivă, să iasă cu camera fotografică pe străzile Kievului său natal și în alte orașe pentru a se dărui principalei sale pasiuni: fotografia de stradă.
A făcut cele mai multe fotografii în anii 1980, iar sumbrele imagini alb-negru înregistrează pe celuloid ultimele zile ale Uniunii Sovietice, într-un contrast izbitor cu ceea ce descria propaganda oficială a acelei epoci.
Într-un recent eseu despre opera fotografului, Oleksandr Lyapin, fotograf și el și critic de artă, spunea că Ranchukov s-a considerat, în primul rând, un cronicar al vremurilor sale și a sperat că imaginile lui vor „reda în perspectivă povestea tristului sfârșit al URSS, străzile mohorâte ale orașului care-i arătau decăderea”.
„Ranchukov a fost fotograf de stradă, dar nu a fost interesat aproape deloc de fotografia estetică de stradă”, a spus Lyapin. În schimb, a prins pe peliculă „tabloul vieții cotidiene sovietice - anostă și inexpresivă, chiar inertă: străzi cenușii identice, haine ponosite, vânzători ambulanți, bălți și mizerie”.
Inutil să spunem că fotografia de stradă era aproape imposibilă în atmosfera cumva paranoică a URSS, motiv pentru care Ranchukov s-a bazat, în principal, pe o cameră de luat vederi Kiev 4 din epoca sovietică pentru majoritatea fotografiilor sale din oraș. Potrivit lui Lyapin, acest dispozitiv „discret, dar foarte precis” îi dădea posibilitatea lui Ranchukov să fotografieze oameni fără să fie observat, ceea ce i-a permis o reprezentare naturală și realistă a străzilor sovietice.
Pe lângă captarea a ceea ce un critic a numit „sumbra demnitate” a vieții sovietice, Ranchukov a fost, de asemenea, gata mereu să înregistreze schimbările dramatice care au avut loc pe străzile din Kiev atunci când sistemul sovietic s-a prăbușit rapid. Și adevărul e că fotografiile sale care arată emergența capitalismului în orașul natal se numără printre cele mai izbitoare imagini ale sale.
Nu este surprinzător că, în cea mai mare parte a carierei sale, oficialii nu prea au avut chef de concepția nepărtinitoare pe care o avea Ranchukov asupra fotografiei de stradă și abia în ultimele zile de perestroika i s-a permis lui și altor fotografi cu o viziune asemănătoare să dezvăluie publicului modul în care văd ei străzile orașului. Cu toate acestea, chiar și în acea perioada de relaxare, fotografiile care prezentau o viziune fără compromisuri a vieții sovietice au produs consternare în rândul autorităților, iar una dintre primele expoziții din Kiev a fost închisă după doar o zi de agenții KGB și apparatcikii comuniști.
Deși birocrații sovietici nu au prea înghițit aceste imagini, în mod evident i-au mișcat pe locuitorii Kievului și mulțimile de oameni au stat la rând să le vadă când expoziția s-a redeschis ceva mai târziu în altă sală expozițională. Una dintre cei care au vizitat expoziția Ranchukov din 1989 a fost o studentă din Canada venită în schimb de experiență. O cheamă Chrystia Freeland și a devenit între timp jurnalistă și om politic important. Ea este acum viceprim-ministru al țării sale. Descriindu-l pe Ranchukov drept „un genial și prolific fotograf documentar”, Freeland a jucat un rol esențial în transmiterea imaginilor sale și ale unora dintre colegii săi către editorii ziarului The Independent din Londra, care „au fost extrem de impresionați de munca sa și au publicat-o cu promptitudine. "
„Am fost profund emoționată de capacitatea lui de a scoate la lumină realitatea vieții din Ucraina - oamenii, locurile și străzile țării”, declara ea pentru RFE/RL într-un e-mail. „Eternizând momente-cheie din istoria Ucrainei și riscându-și adesea viața, Oleksandr a deschis calea afirmării mondiale pentru viitorii fotografi și artiști ucraineni”.
Spre deosebire de fotografiile sale reprezentând monumente arhitectonice, fotografiile lui Oleksandr Ranchukov care prezentau viața sovietică de stradă nu au fost niciodată publicate sub formă de carte. Puteți vedea și alte fotografii făcute de Ranchukov și puteți afla mai multe despre viața și opera sa aici.
Scris de Coilin O'Connor pe baza informațiilor Oleksandrei Vagner, corespondent pentru serviciul rus al RFE / RL. Fotografii oferite de fiica lui Oleksandr Ranchukov, Claudia Demidova-Ranchukova.