Linkuri accesibilitate

Francezii doresc mai mult decât scuze de la Statele Unite


Secretarul de stat, Antony Blinken, la Paris. 6 octombrie 2021

Administrația Biden încearcă să repare relațiile cu Franța, după criza legată de decizia Australiei, după negocieri cu Statele Unite și Marea Britanie, de a înlocui un acord de livrare de tehnologie pentru submarine cu Franța, cu unul cu America. De atunci încoace, diplomația americană a fost foarte activă. Secretarul de stat, Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele Macron, în timp ce consilierul pentru securitate națională urmează să viziteze și el Franța.

Biden și consilierii săi au recunoscut că a fost o greșeală să lase Australia să informeze Parisul despre acordul încheiat, după negocieri cu Statele Unite. Washingtonul știe însă că recâștigarea încrederii aliaților europeni va lua timp, după ce Macron a luat o decizie extremă, luna trecută, și a rechemat ambasadorul în capitala americană. Între timp, ambasadorul Philippe Etienne a revenit în Statele Unite.

Blinken a avut o serie de întâlniri la Paris, între care și cu omologul său francez Jean-Yves Le Drain care luna trecută a acuzat noua alianță strategică dintre Statele Unite, Marea Britanie și Australia că ar fi înfipt ”un cuțit pe la spate”, comparându-l pe Biden cu predecesorul său Donald Trump. Ulterior, Blinken s-a întreținut cu președintele Macron, exprimând sprijin pentru poziția acestuia vizând întărirea capabilităților militare ale Uniunii Europene.

Consilierul pentru securitate națională, Sullivan va pregăti săptămâna viitoare un summit Biden-Macron preconizat să aibă loc pe fondul reuniunii G20 de la Roma, la sfârșitul lui octombrie. Surse de la Casa Albă susțin că francezii doresc mai mult decât scuze, între altele sprijin pentru misiuni anti-teroriste în vestul Africii. Ei mai vor și sprijin pentru dezvoltarea de capabilități militare europene, alături de NATO. Administrația americană mai susține și că președintele Biden a crezut că Parisul este la curent cu acordul cu privire la submarine, cu Australia.

XS
SM
MD
LG