Linkuri accesibilitate

Francis Fukuyama la Chișinău: Ucraina, „apărarea adevărată” a Republicii Moldova


Politologul american Francis Fukuyama la o întâlnire cu jurnaliștii, la Chișinău, 14 septembrie 2022
Politologul american Francis Fukuyama la o întâlnire cu jurnaliștii, la Chișinău, 14 septembrie 2022

Cunoscutul politolog american Francis Fukuyama a spus la Chișinău că succesele militare recente ale Ucrainei au demonstrat că „un final pozitiv” al războiului cu Rusia este posibil, asigurând astfel Ucrainei un sprijin constant din partea aliaților occidentali cel puțin pe parcursul iernii viitoare.

Aflat în vizită la Chișinău pentru a lansa „Academia de Leadership și Dezvoltare”, un program de instruire al Universității Stanford unde lucrează, Fukuyama a mai spus la o întâlnire cu jurnaliștii moldoveni că actuala contra-ofensivă ucraineană în regiunea Harkov asigură și liniștea Republicii Moldova.

„Câtă vreme ucrainenii se descurcă bine, cred că nevoile voastre în domeniul securității sunt asigurate”, a spus politologul american, expert în spațiul post-sovietic.

Efectele contraofensivei ucrainene asupra sprijinului occidental

Începută pe 6 septembrie, contraofensiva ucraineană a respins forțele ruse dincolo de râul Oskol, eliberând zeci de localități de pe un teritoriu de peste 2500 de kilometri pătrați, inclusiv orașul Izium, potrivit estimărilor Institutului de Studiere a Războiului (Institute for the Study of War), un think tank cu sediul la Washington. Au existat numeroase relatări despre o retragere în dezordine a rușilor și abandonarea tehnicii de luptă, așa cum s-a întâmplat și în apropiere de Kiev, la sfârșitul lunii martie.

„Dacă pot ucrainenii menține avântul, nu știu, dar cred că există șanse bune ca atenția să se mute către Herson, în sud, și că putem asista la demoralizarea forțelor rusești din acea regiune și mari câștiguri teritoriale ale ucrainenilor. Nu prezic că așa se va întâmpla, dar cred că este foarte posibil”, a spus Fukuyama.

Cu doar câteva săptămâni mai devreme, într-un interviu pentru televiziunea Current Time a Europei Libere, politologul a spus că Ucraina are neapărat nevoie să arate nu doar că se poate apăra pe câmpul de luptă, ci și că poate recuceri teritorii și alunga forțele rusești pentru a da încredere aliaților occidentali, europenilor în primul rând, și a-și asigura continuarea unui sprijin robust din partea acestora în timpul iernii care se apropie.

„Ceea ce am spus atunci s-a întâmplat (...). Acum, cred că nu vor prea exista probleme cu faptul ca Europa să continue să sprijine Ucraina în această iarnă, tocmai datorită ofensivei de la Harkov”, a spus Fukuyama.

În cuvintele sale, „trebuie să demonstrezi o mișcare înainte”, pentru că senzația că s-a intrat într-un război de uzură, care poate dura o perioadă îndelungată fără ca niciuna din părți să obțină câștiguri semnificative, poate duce la o scădere a sprijinului.

În câteva țări europene au existat proteste în ultimele săptămâni în legătură cu scumpirea enormă a energiei, în timp ce Europa încearcă să-și reducă rapid dependența de livrările rusești, iar Rusia micșorează aceste livrări, ducând la noi și noi scumpiri.

„Din acest motiv cred că avântul ucrainean este foarte important, pentru că liderii europeni vor putea spune populației că trebuie să reziste o iarnă (...). Europenii au depozitat o cantitate mare de gaze. Dacă nu va fi o iarnă foarte rece, prețurile vor crește, dar criza nu va fi pe atât de gravă pe cât și-o imaginau oamenii cu două-trei luni în urmă (...). Iar dacă ieșim din iarnă cu bine, vom intra într-o fază diferită, sprijinul se va menține. Vor exista proteste și multe nemulțumiri, dar nu văd cum toate acestea ar duce la o slăbire reală a sprijinului pentru Ucraina”, a spus Fukujama.

Ucraina, „apărarea adevărată” a Republicii Moldova

La începutul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, în luna februarie, au existat mari îngrijorări la Chișinău în legătură cu o posibilă implicare în război a regiunii transnistrene și o posibilă joncțiune a trupelor ruse de acolo cu forțele rusești care asediau portul ucrainean Odesa de pe mare.

În declarațiile lor, liderii moldoveni au invocat repetat statutul de neutralitate al Republici Moldova pentru a arăta că Rusia nu ar avea motive să o invadeze.

Francis Fukuyama despre statutul de neutralitate al R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

Dar apără acest statut Republica Moldova, sau Chișinăul trebuie să facă demersuri de aderare la NATO?

„Cred că apărarea adevărată a Moldovei este Ucraina, pentru că, spre Moldova, rușii trebuie să treacă prin Ucraina. Iar acest lucru nu pare foarte probabil în acest moment”, a răspuns Fukuyama la întrebarea Europei Libere, continuând: „Aș spune așadar că este prudent să se mențină poziția de neutralitate pe care o aveți, așa veți fi deocamdată în siguranță. Rușii vor păstra pârghii enorme de influență asupra voastră, din păcate. Cred că pe termen mai îndelungat ar fi sănătos să se găsească o cale de a reduce această dependență, dar acest lucru va cere mult timp”.

Consecințe ale eșecurilor, de la Kremlin la Tiraspol

Contraofensiva ucraineană în regiunea Harkov și retragerea grabnică a forțelor ruse au trezit critici în Rusia la adresa lui Vladimir Putin și felului în care conduce ceea ce Kremlinul numește „operațiunea specială” din Ucraina.

„Până săptămâna trecută, nu am crezut cu adevărat că poți avea o schimbare la Kremlin ca rezultat al unui eșec în Ucraina”, spune Fukuyama: „Dar în cazul în care poziția Rusiei în Ucraina continuă să slăbească, iar rușii sunt alungați din mai multe regiuni ale Ucrainei, acest lucru poate avea repercusiuni în Rusia, poate periclita autoritatea lui Putin în Rusia”.

În opinia politologului american, care a mai fost întrebat la întâlnirea cu jurnaliștii la Chișinău ce șanse noi există pentru rezolvarea conflictului transnistrean, slăbirea regimului din Rusia ca rezultat al unui eșec definitiv în Ucraina „poate avea consecințe pentru toate aceste regiuni controlate încă de Rusia”, din Transnistria până în Osetia de Sud.

„Este o aserțiune cât se poate de speculativă, nu prezic că acest lucru se va întâmpla, dar este singura condiție care ar duce la schimbări în această privință”, a mai spus Francis Fukuyama.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG