Linkuri accesibilitate

Funcţionarul „descurcăreţ” şi funcţionarul „naiv”


O lume în care mişmaşul e considerat normă, un lucru indispensabil pentru supravieţuire şi în care onestitatea e considerată o prostie crasă. Cum să combaţi corupţia într-o asemenea lume?

Mi-a povestit un prieten următoarea situaţie absurdă şi grotescă. Vasăzică, erau într-un sat doi cinovnici. Unul prosper, descurcăreţ, care pleca la oraş cu o mașină impozantă şi pe care toţi sătenii îl salutau respectuos. Şi unul sărac, năpădit de griji, care pleca la oraş cu microbuzul bucşit cu oameni şi pe care sătenii îl luau în derîdere. Cinovnicul descurcăreţ era foaaaaarte respectat în comunitate, dat drept exemplu demn de urmat, pe cînd cel năpădit de griji era luat în băşcălie şi poreclit „Lohul”.

Se zvonea prin sat că cinovnicul descurcăreţ ia mită, dar tocmai acest fapt îl făcea mai important în ochii oamenilor. Funcţionarul descurcăreţ era văzut ca un învingător al tranziţiei, ca un om puternic şi influent, era admirat şi invidiat.

Cinovnicul naiv şi năpădit de griji, ziceau oamenii, trăia numai din salariu şi era văzut ca un prost, ca un nătăfleţ, ca un om incapabil să-şi întreţină familia şi tocmai de aceea era persiflat şi evitat.

Toţi voiau să fie prieteni buni cu cinovnicul descurcăreţ şi cam pe toţi îi durea în cot de cinovnicul naiv, considerat un ratat.

Asta e istoria pe care mi-a povestit-o prietenul. O istorie din care reiese că omul necinstit e un model pentru comunitate, iar cel cinstit e văzut ca un ratat. O lume în care mişmaşul e considerat normă, un lucru indispensabil pentru supravieţuire şi în care onestitatea e considerată o prostie crasă. Cum să combaţi corupţia într-o asemenea lume?

Din toată povestea asta, nu am priceput un lucru important. Cinovnicul cinstit era cinstit din convingere sau pentru că nu avea posibilitatea să fure? E o întrebare importantă, dar şi fără să avem un răspuns ne putem lămuri în ce ţară trăim, nu-i aşa?

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG