Linkuri accesibilitate

Vasile Botnaru: Gânduri într-o ureche


Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Un minut electoral pe tema sondajului IRI...

Rezultatele sondajului realizat de IRI tocmai în perioada când cetățenii Republicii Moldova amestecau nemilos șampania cu vodka, arată exact ca tuburile de la Sala cu orgă. Numai că dalele sondajului sunt așezate pe-o parte. Într-o ureche, ar zice un fan mai șugubăț al pictorului Van Gog.

Un poznaș adică cum e prezentatorul de la postul rusesc de televiziune, cel care mai întâi a făcut mișto de Igor Dodon și de moldovenii care se pricep la pus plăci de faianță, dar nu au epoleți ca să fie chemați pentru reparații la Kremlin. După care, chiar a doua zi, a fost silit să-și mănânce propria căciulă poznașă prezentând un fel de scuze amestecate cu reproșul că moldovenii, vezi matale, nu au nici simțul umorului nu doar epoleți de maior. Oricum i-a dat asigurări lui Igor Dodon că este iubit la Moscova la fel ca acasă, întrucât oricine se întâlnește cu stăpânul Kremlinului (citește de la Kremlin) beneficiază în mod automat de o bucată din nimbul azuriu al lui Putin, telestrălucitor zi și noapte grație fuselor orare pe care se întinde Federația Rusă de la Kaliningrad până la Magadan*.

Dar vă spuneam despre dalele sondajului realizat de IRI. Cea mai lungă aparține lui Dodon. Deci ar fi nota muzicala cea mai joasă dacă acceptați comparația cu orga. Voronin si cu Irina Vlah sunt undeva pe la mijlocul registrului, iar tuburile cele mai scurticele aparțin lui Renato Usatîi și Dorin Chirtoacă. Poate sună într-o ureche comparația, dar mă gândeam că Orga de la Chișinău, la fel ca oricare alta, nu are cum să funcționeze fără oricare dintre tuburi. Doar lui Paganini se zice că i-ar fi reușit să ducă piesa până la capăt chiar atunci când a rămas în timpul concertului cu o singură strună la vioară. Ori poate e un mit ?

*Prin decretul Sovnarkomului din 8 februarie 1918 guvernul sovietic acceptase utilitatea trecerii la sistemul internațional de fuse orare. Iar prima dată Rusia bolșevică trecuse la ora de iarnă în data de 22 decembrie 1917, în baza decretului semnat de Lenin. Rusia lui Putin a renunțat la alternarea orei de vara cu cea de iarnă în anul 2014.

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG