Linkuri accesibilitate

După scumpirile aprobate de ANRE, Primăria Chișinău se adresează în judecată


După scumpirile aprobate de ANRE la sfârșitul săptămânii trecute, primarul general al capitalei, socialistul Ion Ceban a anunțăt luni că a depus la Curtea de Apel (CA) Chișinău o cerere prealabilă de chemare în judecată a guvernului pentru faptul că s-a majorat retroactiv prețul la gazele naturale. Plângerea a fost depusă împreună cu viceprimarul Fadei Nagacevschi.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat recent un tarif de 15 lei și 18 bani, pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Totodată, Ion Ceban a anunțat că a depus o cerere prealabilă și la ANRE, cerând anularea tarifului majorat pe 28 ianuarie, cu efect retroactiv de la 1 ianuarie.

Iar marți urmează o plângere la Procuratură, a mai anunțat primarul Chișinăului pe pagina sa de Facebook.

Municipalitatea contestă nu numai aplicarea retroactivă a noilor tarife la gazele naturale și termoficare, dar și un presupus „atentat la independența reglementatorului”. Agenția este o structură de stat independentă și nu trebuia să accepte „indicațiile ilegale ale guvernării”, a declarat viceprimarul Fadei Nagacevschi.

Nagacevschi a mai argumentat că aplicarea retroactivă a noilor tarife este o ilegalitate. Există un precedent confirmat de instanța de judecată, în 2019.

Comisia municipală pentru situații excepționale urmează să se întrunească în ședință pentru a formula un demers către Comisia Națională pentru Situații Excepționale prin care să solicite compensarea cheltuielilor care vor afecta bugetul municipal în urma aplicării tarifelor mai mari, a precizat viceprimarul.

Ion Ceban în studioul Europei Libere de la Chișinău
Ion Ceban în studioul Europei Libere de la Chișinău

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că hotărârile ANRE vor afecta nu doar cetățenii, ci și primăriile. În calitate de vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova, va propune elaborarea unei poziții CALM în care să se ceară un pachet de acțiuni imediate pentru susținerea tuturor primăriilor.

Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă (pentru consumatorii casnici) s-a majorat de la 10,19 lei la 14,060 lei pentru un metru cub (fără TVA). Tarifele noi, care vor constitui în jur de 15 lei cu TVA inclus, vor fi aplicate retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2022.

De asemenea, ANRE a aprobat tarife mai mari și la termoficare în Chișinău și Bălți.

S-a scumpit, de asemenea, și energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare. Consumatorii deserviți de Termoelectrica vor plăti pentru căldură 2 169 lei pentru o gigacalorie, comparativ cu tariful actual de 1 689 lei/Gcal.

XS
SM
MD
LG