Linkuri accesibilitate

Gazprom tace, dar ne vom descurca  | Un socialist moldovean, în vizită la „Soloviov LIVE”


Vila prezentatorului TC rus Vladimir Soloviov de la Pianello del Lario, lângă lacul Como, Italia, stropită cu vopsea roșie în semn de protest, 6 aprilie 2022
Vila prezentatorului TC rus Vladimir Soloviov de la Pianello del Lario, lângă lacul Como, Italia, stropită cu vopsea roșie în semn de protest, 6 aprilie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
  • Starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu 60 de zile, scrie Newsmaker.md. Decizia a fost luată, pe 20 aprilie, de Comisia pentru Situații Excepționale, în contextul războiului din Ucraina. Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a Guvernului. Premierul Natalia Gavrilița urmează să solicite susținerea inițiativei în Parlament. Newsmaker ne aminteşte că starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie, după invazia Ucrainei de către Rusia.
  • Vladimir Odnostalco, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a fost invitatul principalului propagandist de la Kremlin, Vladimir Soloviov, în emisiunea acestuia „Soloviov LIVE”, din 16 aprilie, în cadrul căreia a făcut mai multe afirmații denigratoare și instigatoare la ură și a promovat mai multe falsuri, citim în Ziarul de Gardă. Totuși, Odnostalco a spus, involuntar, şi un adevăr, utilizând termenul „război” cu referire la ceea ce se întâmplă în Ucraina, deși propaganda rusă de stat insistă asupra noțiunii de „operațiune militară specială”. De asemenea, Odnostalco, a omis nişte fapte, scrie ZdG. Zicând că președinta Maia Sandu şi prim-ministra Natalia Gavrilița dețin și cetățenia României şi susținând astfel insinuările lui Soloviov că acestea ar acționa în interesele altui stat, Odnostalco a evitat să spună că există şi câţiva deputaţi socialişti cu cetăţenie română.
  • Gazprom nu a oferit nici un răspuns Chişinăului, aşa încât livrările de gaze naturale după 1 mai ridică serioase semne de întrebare, a spus ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, aflăm din Mold-street.com. Spînu a mai adăugat că – oricare ar fi decizia Gazprom-ului, Moldova e pregătită să facă faţă situaţiei.
  • Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că uzina metalurgică din Râbnița ar fi victima unor „jocuri politice” de la Chișinău, în contextul în care întreprinderea este unul dintre cei mai mari plătitori la bugetul regimului separatist și astfel valuta obţinută din produsele finite nu mai ajunge la Tiraspol, citim în Anticoruptie.md. Regimul separatist de la Tiraspol este deranjat de faptul că actele multianuale erau transferate de pe hârtie în format electronic la cererea părții moldovenești. „Acum este o idee nouă: autorizarea întregii baze documentare și armonizarea acesteia cu legislația moldovenească”, s-a plâns Krasnoselski. În realitate, scrie Anticoruptie.md, Chișinăul nu a oferit încă avizele de mediu necesare funcționării uzinei, ceea ce nu permite întreprinderii să facă exporturi. Acest lucru este esențial pentru economia regiunii separatiste și pentru ținerea ei în viață din banii livrați la buget de către Uzina Metalurgică Moldovenească.
  • Stadionul Republican ar urma să treacă în proprietatea Ambasadei SUA. Guvernul R. Moldova a aprobat Acordul dintre cele două ţări, scrie Agora.md. Se precizează că Guvernul SUA va suporta cheltuielile de procurare a terenului şi legate de perfectarea documentelor juridice. De asemenea, acordul prevede că - în conformitate cu Convenţia de la Viena referitoare la relaţiile diplomatice - partea moldovenească va scuti partea americană de achitarea taxelor şi impozitelor naţionale şi municipale din R. Moldova, cu excepţia plăţilor pentru servicii. Acordul urmează să fie examinat în plenul Parlamentului pentru o hotărâre definitivă.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina, promulgarea de către președinta Sandu a legii care interzice folosirea simbolurilor agresiunii ruse şi vopsirea balcoanelor de la etajele sale superioare ale Hotelului Naţional din Chişinău în culorile rusești negru-oranj, deasupra etajelor galben-albastru ale drapelului ucrainean, zugrăvite în primele zile ale invaziei rusești ca gest de solidaritate cu poporul ucrainean.
  • Citim într-o postare pe FB că un grup de oameni s-a adunat miercuri, 20 aprilie, în fața Parlamentului pentru a participa la un protest împotriva legii care interzice panglica negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe”. Potrivit organizatorilor, oamenii au protestat și „împotriva introducerii cenzurii, majorării tarifelor, încălcării neutralității, neîndeplinirii promisiunilor electorale și împotriva altor probleme care afectează țara noastră”.
  • Tot dintr-o postare pe Facebook aflăm că senatorul rus Alexei Pușkov a amenințat-o pe președinta republicii, Maia Sandu, spunându-i că țara sa ar putea ajunge la „coșul de gunoi al istoriei”. „Ar trebui să fie mai prudentă când e vorba despre Rusia și simbolurile sale, cu atât mai mult cu cât Chișinăul nu poate plăti pentru gazul rusesc”, a scris Pușkov pe canalul său Telegram.
  • Pe Instagram postarea cea mai vizualizată e a site-ului TV8.md şi e despre vopsirea balcoanelor Hotelului Naţional în culorile panglicii Sf. Gheorghe: “Deși Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea care interzice simbolurile Z și V, dar și panglica Sf. Gheorghe, se pare că noaptea trecută nemulțumiții au încercat să își manifeste protestul. În prezent, oamenii legii întreprind măsuri pentru stabilirea circumstanțelor și pentru a depista făptașii”.
  • Tot pe Instagram găsim următoarea postare: Mitropolia Basarabiei ne informează că ÎPS Părintele Mitropolit Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, va aduce Focul Haric de la Ierusalim la Chișinău, sâmbătă, 23 aprilie, la ora 19:00, de la Aeroportul Internațional din Iași, unde, aceasta, va sosi cu o aeronavă.

XS
SM
MD
LG