Linkuri accesibilitate

General american: Ucraina va continua să reziste. Ucraina nu va da înapoi


Generalul Mark Milley, președintele Statului Major Interarme al SUA
Generalul Mark Milley, președintele Statului Major Interarme al SUA

Generalul Mark Milley, președintele Statului Major Interarme al SUA, a afirmat pe 16 noiembrie că șansele unei victorii militare pe termen scurt a Ucrainei nu sunt mari, cu excepția cazului în care armata rusă se prăbușește complet, ceea ce, în opinia sa, este puțin probabil.

E adevărat, armata ucraineană a avut succese importante în Harkov și Herson, spune generalul Milley, dar Rusia ocupă 20% din Ucraina și are încă o putere de luptă semnificativă pe teritoriul țării.

„Este foarte dificil să-i alungi pe ruși din Ucraina și asta nu se va întâmpla în următoarele două săptămâni", a declarat Milley, în cadrul unei conferințe de presă comune la Pentagon cu secretarul apărării Lloyd Austin.

O soluție politică presupunând retragerea armatei ruse este încă posibilă, a spus Milley, adăugând că Rusia ar putea pune capăt luptelor acum, dar nu o va face pentru că intenționează „să continue lupta până la iarnă, din câte putem spune”.

Milley și Austin au vorbit cu reporterii după o întâlnire virtuală între miniștrii apărării care reprezintă țările din Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei. În acest an este a șaptea reuniune a grupului.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksiy Reznikov a participat la ea. „Lumea liberă va fi alături de noi până când vom învinge”, a declarat Reznikov pe Twitter după reuniune. „Forța Ucrainei acum: potențial economic crescut, o mai bună pregătire pentru armata ucraineană, logistică modernă”.

El a mulțumit partenerilor pentru sprijinul lor și pentru „noile inițiative” și a precizat că se așteaptă la rezultate semnificative înainte de următoarea reuniune din Germania.

„Ucrainenii sunt duri și liberi. Și vor să rămână așa”

Țările din grupul de contact au sprijinit Ucraina trimițând echipamente militare în valoare de miliarde de dolari și au oferit instrucție, consiliere și susținere în domeniul informațiilor.

A existat un „simț absolut al obligației, al hotărârii” din partea tuturor țărilor membre care au participat la reuniune, a declarat generalul american . „Coeziunea și coerența organizației sunt maxime, iar hotărârea este mare”.

Milley a reafirmat că Statele Unite și alte națiuni din grupul de contact vor sprijini Ucraina să se apere atât timp cât va fi nevoie. El a mai spus că SUA consideră că este decizia Ucrainei cum și când să negocieze cu rușii.

„Ucraina va continua să reziste. Ucraina nu va da înapoi”, a declarat Milley. "Poporul ucrainean este dur. Sunt duri și, mai presus de toate, sunt liberi și vor să rămână liberi. Ucraina va continua să ducă lupta împotriva rușilor."

Ucraina a promis să mențină presiunea asupra forțelor rusești până când își va recăpăta controlul asupra întregului teritoriu ocupat. Forțele ucrainene au recucerit orașul strategic Herson din sudul țării la sfârșitul săptămânii trecute, ceea ce a sporit optimismul în ceea ce privește perspectivele militare mai largi ale Kievului la începutul iernii.

Austin a declarat că luptele de iarnă îi favorizează pe ucraineni în parte pentru că membrii grupului de contact au trimis cantități enorme de echipament de iarnă. Pe de altă parte, rușii vor avea dificultăți în a obține echipamentul de iarnă de care au nevoie pentru a-și susține trupele: livrările au fost limitate de sancțiunile economice, iar liniile de aprovizionare au fost distruse de lupte.

În prezent, Rusia încearcă să câștige timp pentru a-și regrupa forțele prin desfășurarea a ceea ce generalul Milley a numit o „campanie de teroare” pentru a provoca suferințe maxime populației civile ucrainene, cu scopul de a frânge moralul ucrainenilor. Barajul de rachete lansate pe 15 noiembrie a fost probabil cel mai mare val de rachete de la începutul războiului, spune Milley, adăugând că rușii lovesc infrastructura civilă ucraineană care are un scop militar redus sau deloc, provocând suferințe inutile în rândul populației civile.

Pentagonul consideră că mai mult de un sfert din populația civilă ucraineană este lipsită de energie electrică. „Atacarea deliberată a rețelei electrice civile care provoacă daune colaterale excesive și suferințe inutile în rândul populației civile este o crimă de război”, a spus generalul Milley.

XS
SM
MD
LG