Linkuri accesibilitate

Generalul Virgil Bălăceanu: „SUA trebuie să dea garanții de securitate României”


Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu are 63 de ani, a fost șeful Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei și cunoaște în detaliu situația din Orientul Mijlociu. Din punctul lui de vedere, probabilitatea ca România să fie afectată de noul conflict din Golf este minimă. Generalul explică în interviul pentru Europa Liberă ce importanță are China în această ecuație, cum joacă Rusia și cum ar trebui să se poziționeze România în cazul în care UE și SUA nu se află pe aceeași lungime de undă.

Europa Liberă: Acțiunile militare din Orientul Mijlociu vor avea efecte asupra României și regiunii?

Generalul Virgil Bălăceanu: „Consecințele sunt date de situația complexă din Orientul Mijlociu. Deocamdată putem vorbi despre efectul răspunsului proporțional, după eliminarea celor doi lideri, generalul iranian, șeful forțelor Quds, Qasem Soleimani și Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul miliției Kataeb Hezbollah. (...) În ceea ce o privește, România pleacă de la premisa că este membră NATO. Scutul de la Deveselu face parte din sistemul de apărare balistică al NATO, în care managementul controlului este al Alianței Nord-Atlantice. Scutul este un sistem defensiv, dincolo de perorațiile Moscovei. Dacă va fi cazul, dacă regiunea central și est-europeană va fi lovită, deși probabilitatea este foarte scăzută, scutul poate fi pus în funcțiune”.

Europa Liberă: Credeți că Iranul vede România ca pe o țintă, din pricina acestui scut antirachetă despre care oficialii americani și români au spus încă de la bun început că are ca rol apărarea Europei de Iran?

Generalul Virgil Bălăceanu: „Nu cred, pentru că se vede deja că lucrurile se întâmplă în logica răspunsului proporțional. Chiar președintele american spunea într-un discurs că răspunsul pentru fiecare mișcare trebuie să fie proporțional. Dincolo de faptul că Trump este decis să escaladeze puțin sancțiunile economice împotriva Iranului, datele analizei ne spun că este vorba despre răspunsuri proporționale. Adică sunt vizate ținte tot de pe teritoriul Irakului sau din zonă. Sigur, sunt baze militare, în care se află soldați americani, dar și din alte țări ale coaliției pe care o coordonează SUA și care au luptat împotriva Statului Islamic.

Restul interviului despre posibilitatea ca Iranul să ia ca țintă obiective americane din România sau despre felul în care se poziționează alți actori importanți (Rusia, China) poate fi citit pe pagina Radio Europa Liberă România, AICI.

XS
SM
MD
LG