Linkuri accesibilitate

Georgia: alegerile prezidențiale se vor decide în al doilea tur


Salome Zurabișvili, Tbilisi, 28 octombrie 2018
Salome Zurabișvili, Tbilisi, 28 octombrie 2018

Fosta șefă a diplomației georgiene Salome Zurabișvili a obținut cele mai multe voturi în alegerile prezidențiale de duminică

Salome Zurabișvili se va confrunta în turul doi de scrutin cu Grigol Vașadze, un alt fost ministru de externe.

După numărarea tuturor buletinelor de vot, comisia electorală centrală a informat că Zurabișvili care are sprijinul partidului de guvernământ Visul Georgian a obținut 38,64% din voturi, iar Vașadze care a candidat din partea partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită – 37,74%.

Turul doi de scrutin va avea loc cel târziu peste 20 de zile.

Pe locul trei s-a clasat fostul președinte al Parlamentului, Davit Bakradze, candidatul partidului de opoziție Georgia Europeană.

Participarea la vot a fost de aproape 47%.

Alegerile georgiene au fost apreciate pozitiv de observatorii externi.

Kristian Vigenin, coordonatorul echipei de observatori din partea OSCE, a spus la o conferință de presă la Tbilisi, luni, că alegerile au fost „competitive” și „administrate în mod profesional”. El a menționat printre minusuri faptul că din cauza legislației electorale permisive, au existat decalaje prea mari între nivelul de finanțare a campaniilor diferiților candidați.

Comentariile de presă sugerează că alegerile ar putea semnala plecarea de la putere a partidului de guvernământ.

Unii analiști au descris votul de duminică drept o bătălie între fostul președinte georgian Mihail Saakașvili și miliardarul Bidzina Ivanișvili, liderul Visului Georgian.

„Cei doi comandanți supremi ai taberelor politice rivale din Georgia s-au duelat la aceste alegeri, iar câștigătorul este Saakașvili”, a spus analistul politic Gela Vasadze, citat de AFP.

Acestea sunt ultimele alegeri în care președintele georgian lipsit de puteri reale este ales prin vot popular. Potrivit unei reforme constituționale, următorul va fi ales de Parlament.

Următoarele alegeri parlamentare din Georgia, a căror miză politică este mult mai mare, sunt programate pentru 2020. (MȚ)

XS
SM
MD
LG