Linkuri accesibilitate

Ex-cancelarul Gerhard Schröder, viitor şef al Consiliului de administraţie al concernului rus Rosneft


La sediul din Moscova al companiei Rosneft

Criticile unui expert german.

În urmă cu cîteva zile s-a aflat că fostul cancelar social-democrat, Gerhard Schröder, urmează să devină şeful Consiliului de Administraţie al concernului rus Rosneft. Alegerile pentru acest post urmează să aibă loc pe data de 29 septembrie.

Gerhard Schröder
Gerhard Schröder

Această ştire afectează şi campania electorală din Germania, unde pe 24 septembrie se vor desfăşura alegeri generale. Mai ales candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Martin Schulz, are acum o problemă de credibilitate. Ca fost preşedinte al Parlamentului European şi ca lider al Partidului Social-Democrat, Schulz s-a pronunţat în favoarea sancţiunilor europene contra Rusiei. Schröder care a cooperat cu concernul rus Gazprom este în continuare o figură influentă în cadrul partidului. El s-a pronunţat contra sancţiunilor. Lucrurile s-ar complica şi mai mult pentru social-democraţi, dacă, într-adevăr, un fost cancelar german ar ajunge într-un post de vîrf al unui concern semi-statal ca Rosneft.

Janis Kluge, expert de la Fundaţia Ştiinţă şi Politică din Berlin (Stiftung Wissenschaft und Politik) este de părere că politica acestui concern este nocivă pentru dezvoltarea economiei din Rusia. Într-un amplu interviu, acordat postului naţional de radio din Germania (DLF), Kluge a atras atenţia asupra faptului că astăzi Rosneft joacă un rol central în politica Rusiei. Şeful concernului, Igor Setcin, este un intim al preşedintelui Vladimir Putin.

Setcin a fost deja în anii 1990 alături de Putin şi l-a însoţit pe acesta cînd s-a dus la Moscova. „El a fost întotdeauna cel de-al doilea om lîngă Putin şi a fost vice-premier, cînd Putin a fost prim ministru. În 2012 a preluat conducerea concernului Rosneft.”

În continuare Kluge a subliniat că acest concern dă dovadă de o agresivitate ieşită din comun în competiţia cu alte întreprinderi. Astfel, un alt concern a fost parţial expropriat, iar apoi a intrat în posesia concernului Rosneft.

„Asta demonstrează”, spune Kluge, „cît de puternică este influenţa acestui concern în Rusia. Şi asta datorită apropierii de Putin.”

Din două motive, opinează Kluge, Gerhard Schröder este o figură importantă pentru Rosneft: El va fi cu mult mai maleabil faţă de Setcin decît actualul şef al consiliului, Andrei Belousov. În al doilea rînd, se mizează pe faptul că Schröder ar putea atrage investitori străini.

Faptul că Schröder acceptă să lucreze pentru un astfel de concern, zice Kluge, nu este în interesul relaţiilor Rusia-Germania.

Dezvoltarea viitoare a acestei relaţii, concluzionează Kluge, depinde de evoluţia politico-economică a Rusiei. „Însă politica actuală a concernului Rosneft este nocivă”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG