Linkuri accesibilitate

Germania: începe un an electoral decisiv, care va marca încheierea erei Merkel


Cancelara Germaniei, Angela Merkel, în timpul reuniunii Consiliului European. Bruxelles, 5 martie 2021
Cancelara Germaniei, Angela Merkel, în timpul reuniunii Consiliului European. Bruxelles, 5 martie 2021

Actualizare, 14 martie 2021:

Secţiile de votare s-au deschis duminică în landurile Baden-Wurttemberg şi Renania Palatinat pentru alegeri regionale ce ar putea determina cine va fi succesorul Angelei Merkel în funcţia de cancelar. Rezultatele acestor alegeri regionale sunt considerate și un indicator important pentru alegerile generale din septembrie.

------------------------------------------------------------------------------

În Germania începe un an electoral decisiv care va marca încheierea erei Merkel, după 16 ani de când cancelara conduce țara. Angela Merkel a anunțat că anul acesta, în septembrie, nu va mai candida pentru un nou mandat, în alegerile generale. Problema candidatului blocului de centru-dreapta al cancelarei nu este încă tranșată, deși președinția Uniunii Creștin Democrate a fost preluată de Armin Laschet, premierul din Renania de Nord-Westfalia.

Duminică au loc primele alegeri locale importante, indicatoare pentru alegerile generale din septembrie, în Baden-Württemberg și Renania – Palatinat. În Baden – Württemberg, verzii premierului Winfried Kretschmann au șansele de a câștiga alegerile cu circa 35% din voturi, urmați de conservatorii din CDU (Uniunea Creștin-Democrată) ai cancelarei Merkel.

În Renania – Palatinat, cu peste 3 milioane de alegători, cursa este deschisă, partidele care conduc în topul preferințelor fiind social-democrații, creștin-democrații și extrema dreaptă, Alternativa pentru Germania. Partid pus recent sub observația serviciilor de informații internet, sub suspiciunea de extremism.

XS
SM
MD
LG