Linkuri accesibilitate

Eliberat din arest în Germania, Carles Puigdemont face un nou apel la dialog


Carles Puigdemont adresîndu-se presei la eliberarea sa din arest

Puigdemont a cerut din nou eliberarea colegilor săi catalani din închisorile spaniole, spunând că sunt „deținuți politici”.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont și-a înnoit sâmbătă chemarea la dialog către guvernul spaniol, la o zi după ce a fost eliberat din arest pe cauțiune de către un tribunal german.

Vorbind la Berlin, la o conferință de presă, Puigdemont a spus că decizia judecătoriei germane de a nu-l extrăda Madridului sub acuzația de rebeliune demonstrează că „este nevoie de dialog” în Spania pentru detensionarea situației create de aspirațiile de independență catalane.

„Sper că aceasta… va ajuta autoritățile spaniole să înțeleagă că este nevoie de măsuri politice, deschizând o nouă ocazie de dialog”, a spus Puigdemont în capitala germană.

Arestarea lui Carles Puigdemont a avut loc la 25 martie, la cinci luni după ce a fugit în Belgia de teama procurorilor spanioli care vor să-l trimită în judecată pentru rebeliune și deturnare de fonduri în urma votului în favoarea independenței din parlamentul catalan.

El a fost arestat de germani în baza unui mandat european emis de Spania aproape de granița cu Danemarca, pe când revenea din Finlanda, unde ținuse o prelegere la o universitate.

Judecătoria din landul german Schleswig-Holstein a decis joi că acuzațiile aduse lui Puigdemont nu pot fi calificate drept rebeliune în baza legii germane. Rămâne încă posibilitatea extrădării lui pentru deturnare de fonduri, un delict care se pedepsește în Spania cu maximum 8 ani de închisoare. Pentru rebeliune se pot da și 30 de ani.

Puigdemont (55 de ani) a anunțat că va rămâne în Germania până la definitivarea procesului juridic, fiind obligat de tribunal să se prezinte săptămînal la Poliție.

Decizia eliberării lui din închisoare a fost aplaudată de ministrul german al justiției, Katarina Barley, care a numit-o „absolut justă”. Ea a anticipat că Spaniei „nu-i va fi ușor” să probeze celelalte acuzații pe care i le aduce.

Carles Puigdemont a cerut din nou eliberarea colegilor săi catalani din închisorile spaniole, spunând că sunt „deținuți politici”.

XS
SM
MD
LG