Linkuri accesibilitate

Propuneri controversate în Germania


Lagărul de concentrare de la Buchenwald

Preşedintele Consiliului Central al Evreilor consideră că vizitarea obligatorie a unor lagăre de concentrare ar avea un sens didactic.

Consiliul Central al Evreilor din Germania susţine propunerea privind obligarea tinerilor de a vizita cel puţin un fost lagăr de concentrare. În principiu, ideea este bună, a declarat preşedintele Consiliului, Josef Schuster, într-un interviu radio (DLF) difuzat miercuri dimineaţa. Toţi elevii claselor mari, a spus Schuster, ar trebui să viziteze un memorial ridicat într-un fost lagăr, dar asta după o pregătire prealabilă.

„Cred că o astfel de vizită are sens. Consider că o vizită a unui memorial este importantă pentru elevii claselor mari, indiferent de şcoala frecventată. Vizita trebuie pregătită adecvat şi trebuie să aibă în vedere şi oamenii care s-au stabilit, de curînd, la noi. În mod concret, îi am în vedere pe cei care au solicitat azil în Germania.”

Cine a suferit din cauza izgonirilor pe care le-a trăit, a continuat Schuster, îşi poate da seama unde duce prigoana şi ura. În interviul citat, Schuster a cerut ridicarea volumului de finanţare a memorialelor şi angajarea unui număr mai mare de personal pedagogic. Totodată, a propus ca în aceste memoriale să existe persoane calificate care pot oferi migranţilor vizitatori explicaţii în limba lor maternă.

UIn fost deportat ucrainean... Buchenwald
UIn fost deportat ucrainean... Buchenwald

Tot Schuster a atras atenţia asupra existenţei a mai multor forme de antisemitism. Dacă în anumite state arabe se propagă ura contra evreilor, atunci această stare de fapt seamănă cu ceea ce s-a întîmplat în urmă cu peste 70 de ani în perioada nazismului.

Propunerea privind vizitele obligatorii - la care se referea Schuster – a fost lansată duminică (în ziarul „Bild am Sonntag”) de social-democrata Sawsan Chebli, secretar de stat în executivul landului Berlin. Ea a spus că fiecare persoană care trăieşte în Germania ar trebui cel puţin odată în viaţă să viziteze un memorial. Chebli, care s-a născut într-o familie de refugiaţi palestinieni, a mai spus că vizitarea memorialelor ar trebui să devină parte a cursurilor de integrare, frecventate de străinii cu drept de şedere în Germania.

Preşedintele Conferinţei Miniştrilor Culturii (Helmut Holter din Turingia) s-a pronunţat sceptic faţă de aceste propuneri.

Mai important ar fi ca tinerii să descopere tematica Holocaustului şi apoi să se ocupe de acest subiect, a spul el.

Nici directorul memorialului din fostul lagăr Sachsenhausen, Günter Morsch, nu este de acord cu propunerile lansate. El chiar avertizează faţă de deplasări obligatorii, afirmînd:

„Cine crede că printr-o vizită se pot dispersa prejudecăţi osificate, îmi pare a fi o iluzie. Ceea ce nu-mi place în toată această discuţie este faptul că ea se amestecă cu trimiteri la elevi migranţi; – astfel, sînt dezbinate diferitele grupuri. Aşa ceva trebuie evitat. Avem mulţi germani care au concepţii naţionaliste – şi în acest caz nu consimţim ca ei să fie siliţi să viziteze [memoriale].”

XS
SM
MD
LG