Linkuri accesibilitate

Germania, Franța și Elveția se pregătesc de pene de curent | Autoturismele electrice ar putea fi interzise


Zermatt, Elveția, decembrie 2020. Regiunile montane ar putea fi și ele afectate: dacă este penurie de electricitate, se va interzice producerea de zăpadă artificială, fără ce care multe stațiuni nu ar fi supraviețuit în ultimii ani, cu ierni calde.
Zermatt, Elveția, decembrie 2020. Regiunile montane ar putea fi și ele afectate: dacă este penurie de electricitate, se va interzice producerea de zăpadă artificială, fără ce care multe stațiuni nu ar fi supraviețuit în ultimii ani, cu ierni calde.

Germania, Franța și Elveția se pregătesc serios pentru posibile pene de curent pe timpul iernii. Germania, pentru că a pierdut gazul ieftin din Rusia, combinat cu o producție relativ mică de electricitate din surse alternative, începând cu eolienele. Franța, pentru că în acest moment mai bine de jumătate din centralele sale nucleare – sursa principală de electricitate – sunt în revizie.

Iar Elveția, pentru că iarna, normal, importă masiv electricitate din ...Franța și Germania.

Așa că Elveția este pe punctul de a adopta măsuri radicale de economisire a energiei electrice: între altele se pregătește să interzică utilizarea mașinilor electrice pentru uz personal.

Elveția are una dintre cele mai ecologice surse de energie din Europa: hidroenergia.

„Iarna, Elveția importă însă cantități mari de energie electrică, în 2021 au fost 5,7 miliarde de Kilowați-oră, care au venit în principal din Franța și Germania”, precizează portalul tehnologic „Golem”.

Planurile elvețiene includ și interdicții de utilizare a autoturismelor electrice private. Cu anumite excepții: pentru lucru, vizete la doctor, alte urgențe medicale și participarea la manifestații religioase.

Proiectul autorităților elvețiene mai prevede ca toate aparatele electrice din domeniul wellness, de la băncile de bronzat, la jacuzzi, aparate de masaj și saune să nu funcționeze mai mult de maximum șapte ore pe zi. Aceste măsuri par o bagatelă la prima vedere dar ating direct una din marile industrii ale țării: turismul, în primul rând hotelurile.

Regiunile montane ar putea fi și ele afectate: dacă este penurie de electricitate, se va interzice producerea de zăpadă artificială, fără ce care multe stațiuni nu ar fi supraviețui în ultimii ani, cu ierni calde.

Dacă măsurile de economisire nu dau rezultatele așteptate, atunci se va recurge la deconectarea temporară de la rețeaua electrică a cantoanelor, prin rotație. Vor urma și marii utilizatori de energie, dar nu vor fi deconectate spitalele și școlile, unitățile de prim ajutor sau alte instituții de importanță strategică.

XS
SM
MD
LG