Preşedintele grupului de deputaţi bavarezi ai Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Alexander Dobrindt, a lansat în urmă cu cîteva zile un atac dur împotriva Organizaţiei de Tineret (Juso) a Partidului Social-Democrat (SPD), comparînd-o cu o asociaţie de „pitici”. Prin această lovitură verbală sub centură, în care Dobrindt vorbea peiorativ despre „revolta piticilor”, bavarezul a criticat faptul că tinerii social-democraţi se opun cu vehemenţă reeditării unei mari coaliţii guvernamentale, formată din partidul Angelei Merkel şi cel al lui Martin Schulz.
Delegaţii Congresului extraordinar al social-democraţilor au votat duminică într-o proporţie de numai 56% pentru o mare coaliţie. Scepticismul faţă de o viitoare alianţă cu Merkel s-a reflectat în acest rezultat slab şi, în acelaşi timp, a demonstrat şi existenţa unei rupturi între membrii partidului.
La congres, cei mai vehemenţi critici ai celor care pledaseră pentru o viitoare alianţă au aparţinut tot organizaţiei de tineret. Şeful tineretului, Kevin Kühnert, a reproşat liderului Martin Schulz că proiectul unei noi coaliţii afectează credibilitatea partidului.
Kühnert a primit cu mari rezerve anunţul conducerii, făcut la congres, că în cursul viitoarelor negocieri se va insista asupra unor modificări, stabilite în acordul-cadru, încheiat cu conservatorii după terminarea negocierilor preliminare. Înţelegerile au fost cuprinse într-un document comun în care au fost sintetizate toate punctele asupra cărora s-au înţeles viitorii coaliţionari.
Organizaţia de tineret a declanşat acum o amplă campanie de torpilare a alianţei. Într-un apel către baza formaţiunii se cere membrilor Partidului Social-Democrat să voteze împotriva viitorului acord de guvernare. Semnarea acordului depinde de votul celor 440.000 de social-democraţi chemaţi să se pronunţe într-un referendum intern dacă sînt de acord sau nu cu reeditarea unei mari coaliţii.
Pentru a avea succes în demersul lor de a împiedeca reconstituirea coaliţiei, tineretul şi-a extins campania, apelînd la alţi susţinători din afara formaţiunii. Acestora li se cere să se înscrie repede în partid pentru a putea participa la referendum şi a contribui astfel la izbînda acţiunii iniţiate.
Reacţiile conducerii la această acţiune nu au întîrziat. Secretarul general al Partidului Social-Democrat, Lars Klingbeil, a criticat organizaţia de tineret, anunţînd şi o contramăsură. Klingbeil a declarat (într-un interviu cu postul de radio Berlin-Brandenburg, RBB) că la referendumul programat vor putea participa doar social-democraţii cu o anumită vechime în partid. Cei care intră acum în partid nu vor avea drept de vot. El nu a precizat cum se va calcula vechimea membrilor de partid.
Deputata social-democrată, Hilde Mattheis, o adversară a coaliţiei cu creştin-democraţii, a întîmpinat cu înţelegere acţiunea tinerilor. Într-un interviu (cu postul naţional de rdio, DLF) ea a criticat compromisurile făcute în timpul negocierilor preliminare, afirmînd că partidul a devenit o formaţiune fără profil.