Linkuri accesibilitate

Germania a decis să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei


Colaj: președintele Statelor Unite Joe Biden, cancelarul Germaniei Olaf Scholz, și tancurile Abrams M1 (american) și Leopard 2A6 (german)
Colaj: președintele Statelor Unite Joe Biden, cancelarul Germaniei Olaf Scholz, și tancurile Abrams M1 (american) și Leopard 2A6 (german)

Germania a decis să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei și să permită altor țări, cum e Polonia să facă asta, a relatat revista germană Spiegel pe 24 ianuarie, citând surse guvernamentale neidentificate.

Autoritățile germane spuseseră marți că vor decide „curând” dacă să autorizeze exporturile de tancuri de luptă Leopard de fabricație germană, solicitate insistent de Ucraina, și i-a încurajat pe aliați să înceapă să antreneze forțele ucrainene pentru a le putea folosi, relatează France Presse

În timp ce țările occidentale au promis și mai mult echipament militar sofisticat Ucrainei pentru a respinge invazia Rusiei, toți ochii de la Kiev sunt ațintiți asupra tancurilor de luptă.

Marți, Berlinul nu a dat aprobarea pentru transferarea de tancuri Leopard Ucrainei, dar a subliniat că o decizie este iminentă, provocând un răspuns tăios de la Kremlin.

Polonia a ridicat și ea miza înaintând o solicitare oficială Germaniei pentru i se permite să livreze Ucrainei tancuri de fabricație germană din dotarea armatei poloneze.

Momentul adevărului ar putea fi iminent

Asta în timp ce la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se luptă cu o corupție adâncită în guvernul său, spune France Presse, demițând mai multe oficialități, altele dându-și singure demisia.

Ucraina și câțiva dintre aliați săi cer Germaniei de mai multe săptămâni să permită livrarea de tancuri Leopard Ucrainei, iar reuniunea de săptămâna trecută a Grupului de Contact pentru Securitatea Ucrainei nu s-a terminat fără nici o decizie legată de acest subiect.

Dar ministrul german al Apărării Boris Pistorius a indicațt marți că momentul adevărului ar putea fi iminent, spunând că a „a încurajat țările partenere care au tancuri Leopard pregătite pentru a fi livrate să antreneze trupe ucrainene pe aceste tancuri”.

„Aștept luarea unei decizii nu peste mult”, a spus Pistorius după convorbirile avute la Berlin cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a salutat „mesajul clar” al ministrului german, pentru că „va lua ceva timp” pentru pregătirea tancurilor și antrenarea militarilor ucraineni ca să le folosească după ce se ia o decizie legată de livrarea lor.

„Trebuie să livrăm Ucrainei sisteme mai grele și mai avansate, și trebuie să facem asta mai repede”, a spus Stoltenberg, adăugând că așteaptă o decizie de la Berlin „curând”

„O urmă care va dura”

Moscova nu dă semne că va schimba cursul invaziei sale, a mai spus secretarul general al NATO, notând că Rusia a mobilizat mai mult de 200.000 de militari și obține arme noi de la Coreea de Nord și Iran.

De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că livrarea de tancuri [Ucrainei] „nu va aduce nimic bun pentru viitorul relațiilor dintre Berlin și Moscova.

„Vor lăsa o urmă care va dura”, a avertizat Peskov.

Potrivit regulilor germane de control al armamentului de război, țările care folosesc echipamente militare de fabricație germană sunt obligate să ceară permisiunea Berlinului dacă doresc să transfere aceste echipamente unei terțe părți.

Polonia, una din cele mai vehemente voci care cer permisiunea pentru trimiterea de tancuri Leopard Ucrainei, a spus luna asta că e gata să trimită 14 astfel de tancuri în cadrul unei coaliții internaționale.

Intră în scenă Abrams 1

Marți, ministrul polonez al Apărării Mariusz Blasczak a spus că Varșovia a trimis Berlinului o solicitare oficială în acest sens a cărei primire a fost confirmată de un purtător de cuvânt al guvernului german, care a spus că cererea poloneză va fi examinată „cu urgența necesară”.

Între timp, peste ocean, administrația Statelor Unite ia în considerare să trimită în cele din urmă Ucrainei tancuri de luptă Abrams, deși spusese că acestea nu vor face parte din noua tranșă de asistență militară a Washingtonului pentru Kiev, relatează publicația Wall Street Journal, citată de DPA.

„Administrația Biden se apleacă spre a trimite un număr semnificativ de tancuri Abrams 1 Ucrainei și un anunțt referitor la livrări ar putea veni săptămâna aceasta”, a spus oficialități americane pentru ziarul citat, care continuă:

„Anunțul va fi parte a unei înțelegeri diplomatice mai largi cu Germania, potrivit căreia Berlinul va accepta să trimită un număr mai mic de tancuri Leopard 2 din dotarea sa și va accepta livrarea de tancuri de fabricație germană de către Polonia și alte țări”.

Potrivit relatării din Wall Street Journal citată de DPA, președintele Statelor Unite Joe Bidne ar fi stabilit să cerceteze posibilitatea livrării de tancuri într-o convorbire telefonică cu cancelarul Germaniei Olaf Scholz, săptămâna trecută. (sursa: AFP, DPA)

Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG