Linkuri accesibilitate

Germania se pregătește să dubleze ajutorul militar pentru Ucraina (surse)


Cancelarul german, Olaf Scholz, 17 octombrie 2023.
Cancelarul german, Olaf Scholz, 17 octombrie 2023.

Coaliția de guvernare a cancelarului german Olaf Scholz a convenit, în principiu, să dubleze ajutorul militar al țării pentru Ucraina anul viitor la 8 miliarde de euro, a declarat duminică o sursă politică de la Berlin.

Dacă va fi aprobată de parlament, unde partidele lui Scholz dețin majoritatea, această majorare ar ridica cheltuielile de apărare ale Germaniei la 2,1% din obiectivul său privind produsul intern brut, dincolo de cele 2% promise de toți membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a adăugat sursa.

Parlamentarii social-democraților lui Scholz, ai Partidului Liber-Democraților și ai Partidului Verzilor au convenit asupra acestei creșteri în cadrul negocierilor privind propunerea de buget federal pentru 2024, înaintea unei reuniuni oficiale a comisiei pentru buget din Bundestag (Camera inferioară a parlamentului) care va avea loc joi, 16 noiembrie, a precizat sursa.

Bloomberg News a relatat prima dată despre această știre sâmbătă, citând persoane familiarizate cu acest subiect.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării citat de agenția de presă Reuters a declarat că comisia Bundestagului nu a finalizat negocierile și a refuzat să facă alte comentarii. De asemenea, cotidianul german Bild am Sonntag a declarat că această comisie urmează să aprobe suma suplimentară de 4 miliarde de euro.

„Dublarea cheltuielilor militare este corectă și importantă”, a spus deputatul Andreas Schwarz, oficialul SPD pentru bugetul militar, citat de sursele de presă. „Prin această măsură vom sublinia promisiunea noastră față de Ucraina cu fondurile necesare. Faptul că vom putea, de asemenea, să ne îndeplinim obligația noastră în cadrul NATO este un mare succes al ... coaliției", ar fi spus acesta.

Planul Uniunii Europene de a aloca 20 de miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina întâmpină rezistență din partea țărilor UE, au declarat diplomați în această săptămână.

XS
SM
MD
LG