Linkuri accesibilitate

Germania va cumpăra tancuri Leopard și obuziere pentru a suplimenta livrările din Ucraina (surse)


Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, inspectând tancurile Leopard II care urmează să fie furnizate Ucrainei, Augustdorf, Germania, 1 februarie 2023
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, inspectând tancurile Leopard II care urmează să fie furnizate Ucrainei, Augustdorf, Germania, 1 februarie 2023

Germania va cumpăra 18 tancuri Leopard 2 și 12 obuziere autopropulsate pentru a reface stocurile epuizate de livrările către Ucraina, a declarat miercuri pentru Reuters un membru al comisiei parlamentare pentru buget care a aprobat achiziția.

Comanda de tancuri se va ridica la 525,6 milioane de euro, în timp ce obuzierele au un preț de 190,7 milioane de euro, toate urmând să fie livrate până cel târziu în 2026, se arată în documentele Ministerului de Finanțe destinate parlamentului.

Achiziția include o opțiune pentru alte 105 tancuri pentru aproximativ 2,9 miliarde de euro.

Germania a furnizat 18 tancuri Leopard 2 Ucrainei de la invazia rusă de anul trecut și a declarat că intenționează să acopere deficitul cu noi tancuri cât mai curând posibil. Cele 12 obuziere fac parte din planurile ministerului apărării, aprobate de parlamentul german în martie, de a cumpăra până la 28 de obuziere pentru înlocuire.

Atât tancurile Leopard, cât și obuzierele sunt produse în comun de KMW și Rheinmetall.

Germania, unul dintre cei mai importanți aliați ai Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut în prima parte a acestei luni un lung turneu prin mai multe țări europene aliate. În Germania a fost pentru a i se decerna Premiul Charlemagne în cadrul unei ceremonii la Aachen, în Germania.

Prezent la festivitate, cancelarul german Olaf Scholz i-a mulțumit lui Zelenski pentru apărarea valorilor europene și a rostit cuvintele „președintele este aici. Suntem cu toții aici” în limba ucraineană, citându-l pe Zelenski după ce invazia a început în februarie 2022, când acesta a spus limpede că poporul ucrainean nu va ceda în fața violenței Rusiei.

„Europa le datorează foarte mult poporului ucrainean și, personal, președintelui Volodimir Zelenski”, a adăugat Scholz. „Rămânem împreună! Noi aparținem împreună! Și povestea noastră va continua împreună”. Scholz a promis, de asemenea, „sprijinul deplin” al Germaniei pentru Ucraina în demersul său de a deveni membră a Uniunii Europene.

Cu puțin timp înainte Berlinul anunțase că a pregătit un nou pachet de echipamente militare pentru Ucraina în valoare de 2,7 miliarde de euro, cel mai mare de la invazia Rusiei.

Transportul includea 20 de vehicule de luptă de infanterie Marder, 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri antiaeriene Gepard, 200 de drone de recunoaștere, patru sisteme antiaeriene Iris-T suplimentare, inclusiv muniție. De asemenea, muniție suplimentară de artilerie și peste 200 de vehicule blindate de luptă și logistice, se arată în articol. Tot atunci Olanda anunța că va cumpăra 14 tancuri Leopard 2 cu Danemarca pentru a le oferi Kievului, care cere mai multe arme grele.

Noile tancuri și obuziere a căror cumpărare este prevăzuită în proiectul de buget sunt, așadar, un ajutor suplimentar care face din Germania unul dintre cei mai importanți aliați ai Ucrainei.

XS
SM
MD
LG