Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: R. Moldova stă pe un butoi de pulbere de mai bine de o jumătate de secol


LEBANON - A helicopter puts out a fire at the scene of an explosion at the port of Lebanon's capital Beirut on August 4, 2020.
LEBANON - A helicopter puts out a fire at the scene of an explosion at the port of Lebanon's capital Beirut on August 4, 2020.

Istoricul Gheorghe Cojocaru analizează în dialogul cu Vasile Botnaru (RFE/RL) lecția exploziei de la Beirut.

Istoricul Gheorghe Cojocaru analizează în dialogul cu Vasile Botnaru (RFE/RL) lecția exploziei de la Beirut.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Tragedia de la Beirut, cu peste o sută de victime și peste 5 mii de răniți, a zguduit întreaga planetă. Ministerul de Externe de la Chișinău a adresat condoleanțe conducerii Libanului, iar opinia publică a aflat cu acest tragic prilej că nava de la bordul căreia în 2013 au fost confiscate cele aproape 3 mii de tone de nitrat de amoniu și care au explodat acum era înregistrată în Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova. Cargoul Rhosus, după cum precizează Agenția Navală de la Chișinău, a fost radiat din Registrul de Stat în 2014, din cauza expirării actelor de înregistrare.”

Europa Liberă: Lidera PAS, Maia Sandu, a acuzat autoritățile statului că au înregistrat nava în schimbul unei mite și al unor foarte probabile favoruri, după aia s-a produs un ping-pong cu Ion Chicu. Uitându-vă de la o parte, cine are dreptate?

Gheorghe Cojocaru: „O primă precizare la această întrebare ar fi că singura legătură directă cu Republica Moldova a navei Rhosus, proprietate a unui cetățean străin, a fost dreptul acordat de a circula sub pavilion moldovenesc. Presupusa sursă a deflagrațiilor de la Beirut, încărcătura de nitrat de amoniu, a fost sechestrată de la bordul navei și depozitată în portul din Beirut 7-6 ani în urmă.

O anchetă va deveni iminentă...

Maia Sandu are tot dreptul să ceară, inclusiv prin fracțiunea parlamentară a partidului său, o investigație asupra modului și circumstanțelor înregistrării cargoului Rhosus în anul 2012, ca și a altor nave ce beneficiază de aceleași drepturi, iar prim-ministrul Ion Chicu ar putea să aștepte rezultatul unei asemenea investigații pentru a vedea dacă instituțiile de stat de atunci, ca și cele de acum, au fost sau sunt, într-adevăr, favorizate ori nu. O anchetă va deveni iminentă, mai ales că președintele Macron a dispus deja ca Franța să investigheze cazul exploziei de la Beirut, unde au decedat mai mulți cetățeni francezi.”

Europa Liberă: Un alt politician, Mihai Popșoi, vicepreședinte al parlamentului, a evocat în legătură cu explozia de la Beirut depozitele cu arme și muniții de la Cobasna.

Gheorghe Cojocaru: „Da, într-adevăr, așa este. Republica Moldova stă pe un butoi de pulbere de mai bine de o jumătate de secol, iar autoritățile sale legitime nici nu au acces la sursa unei potențiale deflagrații care ar putea fi mult mai devastatoare decât cea de la Beirut. Lecția Beirutului confirmă încă o dată că, mai devreme sau mai târziu, inevitabilul se întâmplă. Depozitele cu arme și muniții de la Cobasna trebuie evacuate în condiții de strictă securitate prin cooperarea cu statele și organismele internaționale interesate, iar clasa politică, cea de la putere ca și cea din opoziție, are datoria să promoveze cu fermitate acest obiectiv național.”

Europa Liberă: Într-un dosar sumar la această temă ar figura, de exemplu, și camera Donovan pe care americanii au adus-o, de fapt, în Republica Moldova pentru lichidarea stocului de muniții, idee care după aia a fost abandonată. Acum vedem iar că Federația Rusă își anunță disponibilitatea de a-și retrage armele și munițiile de la Cobasna, chiar dacă după aia va justifica mai greu prezența militarilor ruși în zonă, dar asta nu se va întâmpla peste noapte. Totuși, ca un istoric, ce ne puteți spune despre lipsa de progrese pe acest culoar?

Trebuie să se alerteze factorii responsabili...

Gheorghe Cojocaru: „Da, există mai mulți factori care împiedică evacuarea armelor și munițiilor de la Cobasna, dar în contextul exploziei de la Beirut sigur că trebuie să se alerteze factorii responsabili și împreună cu responsabilii din cadrul formatului de negocieri „5+2” să inițieze niște inspecții urgente la depozitele de arme și muniții de la Cobasna pentru a lua pulsul situației care nu poate să nu pună în gardă societatea din Republica Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG