Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: „În contextul actual, PD joacă rolul de arbitru jucător al scenei politice”


Un punct de vedere săptămânal în dialog.

Vasile Botnaru discută cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

Istoricul Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:17 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului în frunte cu Ion Chicu, semnată și promovată de Platforma DA, susținută de grupul parlamentar „Pro Moldova”, ar putea fi votată și de reprezentanții Partidului „Șor”, în timp ce PAS-ul Maiei Sandu a ezitat până în ultimul moment să ia o atitudine tranșantă.

Pentru a pune pe rol și a specula în văzul public teza unei pretinse complicități...

La celălalt pol, socialiștii și președintele Dodon abia așteaptă să asiste la o asociere a proeuropenilor cu cei bănuiți de furtul miliardului, pentru a pune pe rol și a specula în văzul public teza unei pretinse complicități a acestora în viitoarea campanie electorală din toamnă.”

Europa Liberă: Trebuie să fim corecți și să spunem că Maia Sandu atunci când a bătut pasul pe loc, așa cum spuneți Dvs., a avut și niște motive. Ar fi cazul poate să le pomenim?

Gheorghe Cojocaru: „Da, probabil, reținerile Maiei Sandu față de inițiativa Platformei DA au la bază nu numai temerea de a nu-și păta reputația prin asocierea cu foștii oameni de casă ai lui Plahotniuc și a-i oferi astfel lui Dodon prilejul pentru a o ataca în alegerile prezidențiale din toamnă, dar și necesitatea de a avea o anumită claritate în ceea ce privește evoluțiile de după votul în favoarea moțiunii de cenzură.

Obiectivul PAS nu s-ar rezuma la o simplă semnare a moțiunii, ci ar urmări înlăturarea Guvernului actual cu o majoritate confortabilă de voturi, cu care să poată fi instalat un alt Guvern, pro-european. Or, prima dificultate în această ordine de idei este cu cine Blocul ACUM, cu cele 26 de voturi ale sale, ar putea face o nouă majoritate.”

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Europa Liberă: Așadar, ne convingem că în politică mai actual ca oricând este principiul „niciodată nu spune niciodată”? Maia Sandu, care în trecutul apropiat respingea orice cooperare cu democrații, a vorbit recent despre Partidul Democrat ca despre o „soluție relativ sănătoasă” pentru înlocuirea Guvernului actual, insistând din nou asupra dizolvării Parlamentului ales anul trecut, devenit la opinia PAS-ului, dar nu numai, unul nereprezentativ. Ieri chiar am văzut pe benzile de știri că s-a produs o întâlnire cu liderul democrat, Pavel Filip. Deci, vedem că adversarii sau chiar dușmanii de ieri pot ajunge în aceeași barcă, nu?

Gheorghe Cojocaru: „Paradoxul constă în faptul că tocmai această „soluție relativ sănătoasă”, cum a caracterizat Maia Sandu Partidul Democrat, deține în Guvernul pe care opoziția îl vrea demis cinci portofolii ministeriale.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Mai mult decât atât, liderul democrat, Pavel Filip, a subliniat recent că Parlamentul este funcțional, că alegerile parlamentare anticipate pot fi evitate și că ar fi șanse mari ca alianța PSRM-PD să aibă o majoritate confortabilă din contul revenirii unor deputați-transfugi care ar regreta deja plecarea din Partidul Democrat. Pavel Filip a mai arătat că rămâne valabilă înțelegerea sa cu socialiștii în ceea ce privește preluarea funcției de prim-ministru, după alegerile prezidențiale. Asta, probabil, în cazul în care președintele Dodon va fi reales. Dacă așteptările democraților pentru viitorul apropiat sunt clare, oferta Blocului ACUM, dincolo de modificarea de optică asupra rolului Partidului Democrat pe scena politică, este ca și inexistentă pentru liderii democrați.”

Europa Liberă: Deci, dacă continuăm pe linia aceasta terminologică cu barca, democrații, așa cum sugerați Dvs., reușesc să stea chiar în două bărci. Prin urmare, întrebarea lui Dumitru Diacov către reprezentanții Platformei DA privind numele viitorului prim-ministru, în cazul înlăturării actualului Guvern, din care ei fac parte, nu pare să fi fost întâmplătoare. De fapt, cum ați răspunde la întrebarea firească: ce vrea totuși Partidul Democrat?

Gheorghe Cojocaru: „În contextul actual, Partidul Democrat joacă rolul de arbitru jucător al scenei politice, de care nu pot să nu țină cont atât socialiștii, cât și opoziția parlamentară.

În contextul actual, Partidul Democrat joacă rolul de arbitru jucător al scenei politice...

Deși mai ieri Pavel Filip, afectat de dezertările în lanț din grupul său parlamentar, visa să treacă în opoziție, astăzi Partidul Democrat nu numai că nu este dispus să plece de la guvernare, dar se și pregătește să preia șefia Guvernului, în alianță cu socialiștii și, în ciuda recentelor complimente ale opoziției proeuropene, nu cu Blocul bicefal ACUM. O eventuală modificare a acestei foi de parcurs a democraților ar putea fi operată fie de noi pierderi de personal, fie de înfrângerea lui Igor Dodon la prezidențialele din toamnă sau - de ce nu? - de o ofertă de nerefuzat din partea adversarilor actualei guvernări.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG