Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: Ecoul protestelor din Kazahstan a ajuns și la Chișinău


Istoricul Gheorghe Cojocaru
Istoricul Gheorghe Cojocaru

Vasile Botnaru discută cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru despre protestele violente din Kazahstan, introducerea trupelor Organizației Tratatului Colectiv de Securitate și reacțiile stârnite în regiune, dar și la Chișinău.

Istoricul Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:53 0:00

Gheorghe Cojocaru: „Scumpirea drastică a gazelor a oferit prima lecție a anului care începe: departe de Chișinău, în fosta capitală a Kazahstanului, Alma-Ata, protestatarii, revoltați de dublarea bruscă a prețului la gazele pentru alimentarea automobilelor, au atacat, după cum se comunică, diverse instituții ale statului, au formulat un set de cerințe politice, nelipsind din peisaj nici profitorii de ocazie. Ecoul acestor proteste din Asia Centrală, o zonă cu puternic impact geopolitic, parte a Organizației Tratatului Colectiv de Securitate, a ajuns și la Chișinău, unde președinta Maia Sandu a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate pentru a lua în dezbatere aceeași problemă a prețului la gazele pentru consumatori, preț care nu se mai oprește din creștere.”

Europa Liberă: Și vorbim despre Kazahstan, țara care are niște resurse naturale și ne amintim că exact acest oraș a găzduit în urmă cu 30 de ani o ședință în care au fost semnate actele de constituire a CSI, iar fostul președinte Nursultan Nazarbaiev, cel care astăzi este dat jos de pe postament la modul figurat, dar și literalmente, a fost inițiatorul actului de constituire a CSI. Guvernul Tokaiev este mai mult decât îngrijorat și se agață de versiunea unor intervenții din exterior, ca de obicei, nimic nou, ca și în cazul lui Lukașenko. Deci, în plină pandemie și pe valul acestor scumpiri care nu se mai opresc, cât de contagioasă poate fi o asemenea situație pe care o vedem la televizor?

Gheorghe Cojocaru: „Peste tot în lume, dar mai ales în societățile slab dezvoltate și cu resurse puține, deși Kazahstanul, cum bine ați remarcat, a făcut progrese mari în ultimii ani, fiind dintre statele membre ale Comunității Statelor Independente al doilea după Federația Rusă ca ritm și potențial de dezvoltare, în aceste țări explodarea prețurilor la gaze a pus o presiune teribilă și pe umerii economiei, și pe umerii consumatorilor casnici. Datele problemei și riscurile sunt aceleași aproape peste tot, soluțiile sunt, mai mult sau mai puțin, la îndemâna guvernelor respective. Ceea ce se vede de departe este că protestele kazahe dau semnalul că s-a ajuns într-un punct de fierbere, când vorba veche cu răbdarea treci și marea nu mai funcționează.”

Europa Liberă: O să vedem ce soluții va găsi Kazahstanul, dacă mai ales se va implica ODKB-ul. Între timp, în Republica Moldova continuă euforia sărbătorilor, în mod tradițional avem două Crăciunuri, cu un Revelion între ele, guvernarea își alimentează încrederea din sondajul care o declară pe Maia Sandu cea mai populară, mă refer la un sondaj de la sfârșitul anului trecut. Totuși, cât răgaz are guvernarea care a pornit pe calea unor reforme foarte dure?

Gheorghe Cojocaru: „Euforia sărbătorilor de iarnă va trece repede, numai că facturile cu costul pentru energia electrică și gazele consumate vor veni și mai repede și, în condițiile în care prețurile cresc de la o zi la alta, este dificil de presupus că toate acestea vor genera un impact benefic actualei guvernări. În plus, un nou val pandemic este inevitabil, economia în ansamblul ei este grav afectată, școala e la pământ, iar garnitura guvernamentală mai are de progresat în ceea ce privește comunicarea și dialogul instituționalizat cu societatea, direct sau prin intermediul presei, asupra tuturor acestor probleme. Neliniștile oamenilor sunt întreținute nu numai de presiunea facturilor, este adevărat, dar și de sentimentul lor de abandon informațional, o situație de care nu ezită să profite alte forțe politice din opoziție.”

Neliniștile oamenilor sunt întreținute nu numai de presiunea facturilor...

Europa Liberă: Vreau să revin la presiunea facturilor, cadoul cel mai neplăcut pe care îl primesc moldovenii în cel de-al doilea Crăciun. Ce ar putea face totuși statul ca să atenueze presiunea costurilor pentru gazele consumate? Optimismul din toamnă că prețurile s-ar putea să mai scadă și tarifele să mai scadă se cam volatilizează.

Gheorghe Cojocaru: „Da, după măsurile deja întreprinse privind plata de la buget a unei părți din costul pentru gazele consumate, chiar și cu cele mai bune intenții, posibilitățile statului au ajuns la o anumită limită și oamenii, în marea lor majoritate, înțeleg acest lucru, numai că argumentele într-un sens sau altul, oricât de plauzibile ar fi, riscă să se deprecieze după inițiativa neavenită de majorare exorbitantă a salariilor pentru categoria unor înalți magistrați. Soluțiile pot fi găsite mai curând cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, iar anunțarea zilele trecute a unei noi asistențe financiare din partea Comisiei Europene în sumă de 150 de milioane de euro pentru a asigura stabilitatea bugetară confirmă că în aceste vremuri grele guvernului de la Chișinău are cine să-i întindă o mână necesară de ajutor, pentru a face mai ușoară viața de fiecare zi a oamenilor și a nu se ajunge la situații extreme.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG