Linkuri accesibilitate

Valeri Gherasimov, noul comandant suprem al forțele rusești din Ucraina


Valeri Gherasimov (stânga) îl înlocuiește pe Serghei Surovkin, care a fost numit în funcție în urmă cu trei luni.
Valeri Gherasimov (stânga) îl înlocuiește pe Serghei Surovkin, care a fost numit în funcție în urmă cu trei luni.

Rusia a înlocuit din nou comandantul forțelor sale din Ucraina, într-o remaniere anunțată de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, care l-a numit pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pentru a supraveghea invazia Ucrainei.

Ministerul Apărării a precizat într-o declarație din 11 ianuarie că Șoigu l-a numit pe Gherasimov în funcția de comandant al forțelor combinate pentru ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială”.

Gherasimov îl înlocuiește pe Serghei Surovikin, care a fost numit în această funcție la 8 octombrie, în primul anunț oficial al unui singur comandant general pentru toate forțele rusești care luptă în invazia în curs de desfășurare, pe care Moscova a lansat-o la 24 februarie.

La câteva zile după ce Surovikin a fost numit pentru a supraveghea invazia, Rusia a început să atace infrastructura energetică a Ucrainei. Prima astfel de lovitură a fost aplicată la 10 octombrie, iar cel mai recent atac semnificativ asupra infrastructurii a avut loc la 31 decembrie.

Un semn al unei noi mobilizări?

Este foarte posibil ca această remaniere a conducerii operațiunilor în teatrul de luptă să fie legată și de zvonurile tot mai insistente că Vladimir Putin vrea să ordone o nouă mobilizare în masă și să închidă granițele țării pentru a împiedica sustragerea de la încorporare.

Mai mult, toți comandanții militari ucraineni se pregătesc pentru o contraofensivă rusă după ce trupele conduse de Surovikin au dat înapoi pierzând în ultimele trei luni localități importante și puncte strategice pe câmpul de luptă.

Surovikin a fost la conducere atunci când forțele rusești s-au retras din capitala regională sudică Herson, în noiembrie, într-un eșec pe câmpul de luptă pentru Moscova.

În cadrul remanierii conducerii anunțate la 11 ianuarie, Surovikin va deveni unul dintre cei trei adjuncți sub conducerea lui Gherasimov, a precizat ministerul. El rămâne comandant al forțelor aeriene. Ceilalți doi adjuncți sunt generalul de armată Oleg Salyukov, care va fi comandant al forțelor terestre, și generalul-colonel Aleksei Kim, adjunctul șefului Statului Major General.

„Creșterea nivelului de conducere a operațiunii speciale este legată de extinderea scării sarcinilor de îndeplinit și de necesitatea de a organiza o interacțiune mai strânsă între trupe", a precizat ministerul.

În prezent, forțele rusești sunt angajate în lupte intense în jurul orașului Soledar din estul Ucrainei. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele ruse, inclusiv cele ale grupului mercenar Vagner, au suferit "pierderi colosale" în încercarea de a captura Soledar.

Un personaj controversat și contestat

Cu toate acestea, anul de război în Ucraina nu a fost blând cu prestigiul militar al lui Gherasimov. Aflat în fruntea Statului Major, Gherasimov avea misiunea importantă de menține armata rusă pe vectorii stabiliți și de a materializa planurile de luptă stabilitate inițial. Cu toate acestea, armata rusă a fost nevoită în ultima vreme mai degrabă să reacționeze, pierzând inițiativa pe câmpul de luptă. De asemeni, capii armatei se confruntă și cu o rezistență internă, a militarilor de pe câmpul de luptă, maic ales în zonele unde contraofensiva ucraineană a tăiat căile de acces.

Gherasimov s-a confruntat cu critici dure din partea bloggerilor militari pro-război pentru multiplele eșecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă și pentru că nu a reușit să obțină victoria într-o campanie pe care Kremlinul se aștepta să se încheie rapid.

Acum câteva zile Gherasimov era ținta unui clip video în care mai mulți soldați, după unii aparținând grupării Vagner, îi criticau pe liderii armatei regulate, spunând că operațiunile militare eșuează din pricina proastei organizări și a crizei de armament, hrană și haine de iarnă și că de vină ar fi conducerea centrală.

Șeful Vagner, Evgheni Prigojin, a luat la țintă conducerea militară a Rusiei și efortul de război blocat în Ucraina, la câteva zile după ce a apărut un videoclip plin de insulte la adresa lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al forțelor armate ruse. Cei care apar în clipul video ar fi mercenari Vagner care se plâng de lipsa muniției în luptele lor împotriva forțelor ucrainene.

Mai multe instituții media rusești și bloggeri pro-război dăduseră de înțeles la început că videoclipul ar fi fals, în el apărând așa-ziși „naționaliști ucraineni” îmbrăcați în luptători Vagner, pentru a submina moralul militarilor ruși, dar Prigojin a risipit această teorie în timpul unui mesaj din 27 decembrie, transmis pe canalul Telegram al serviciului de presă al Concord Management, care este deținut de oligarhul rus.

XS
SM
MD
LG