Linkuri accesibilitate

Gigantul petrolier Shell se retrage din Rusia


Gigantul energetic Shell a anunțat că va opri toate achizițiile de petrol și gaze rusești și va închide alte operațiuni din această țară, alăturându-se altor zeci de companii care au rupt legăturile cu Moscova din cauza invaziei din Ucraina.

Shell a spus într-un comunicat că a greșit atunci când a cumpărat un transport de petrol rusesc săptămâna trecută, o acțiune criticată aspru, în timp ce Moscova și-a intensificat bombardamentele asupra orașelor ucrainene. Shell a precizat că retragerea sa din Rusia se va face „în mod treptat”.

Compania anunțase deja că intenționează să pună capăt implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2 și să se retragă din parteneriatele sale de capital cu Gazprom din Rusia și entitățile conexe, inclusiv participația sa de 27,5% în instalația de gaz natural lichefiat Sakhalin-II, participația sa de 50% în Salym Petroleum Development și în întreprinderea energetică Gydan.

„Suntem foarte conștienți de faptul că decizia noastră de săptămâna trecută de a achiziționa țiței rusesc care să fie rafinat în produse precum benzina și motorina – deși a fost luată pentru siguranța aprovizionării -, nu a fost cea corectă și ne cerem scuze”, a declarat Ben van Beurden directorul general al companiei Shell, într-un comunicat de presă.

XS
SM
MD
LG