Linkuri accesibilitate

„Gipsy Queen” (VIDEO)


Un film austro-german despre soarta unei femei rome, realizat de Hüseyin Tabak, cu Alina Şerban în rolul principal.

Corespondență de la Berlin de William Totok
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Începînd de joi, 25 iunie, în cinematografele germane va rula filmul „Gipsy Queen”. Este o producţie austro-germană, realizată de regizorul Hüseyin Tabak, născut în Germania. Mama sa, de origine kurdă, a emigrat în Germania, în urmă cu 50 de ani. Indirect, regizorul a intenţionat să ilustreze în filmul său şi destinul mamei sale. Pentru a-şi creşte copiii, aceasta era nevoită să accepte munci istovitoare, degradante şi prost plătite.

„Gipsy Queen” este una dintre puţinele producţii germane în centrul căreia se află soarta unei femei rome. Mai precis: soarta unei femei rome din România care a plecat din ţara ei de baştină, stabilindu-se în Germania, la Hamburg. Actriţa Alina Şerban, originară din România, joacă rolul acestei femei care se decide să plece dintr-un mediu ostil, dominat de violenţă domestică şi de mizerie cotidiană, ceea ce se desprinde din primele secvenţe ale filmului. Decizia plecării în lumea largă este determinată şi de dorinţa ei ca mamă care, cu orice preţ, vrea să ofere copiilor ei un alt viitor.

Alina Şerban o interpretează pe tînăra Ali care nu-şi face iluzii privind viaţa în Germania şi care acceptă tot felul de joburi prost plătite. Desigur, Alina Şerban cunoaşte din propria-i experienţă, formele de discriminare directe sau indirecte, precum mărturiseşte într-un interviu acordat televiziunii publice germane (ARD) care a difuzat o avancronică a filmului. „Cînd am citit scenariul, declară Alina Şerban, parcă citeam istoria mamei mele. Am văzut de atîtea ori cum făcea curăţenie în casele altor oameni. Ca rom porţi pe umeri nu numai povara sărăciei şi mizeriei. Originea ta transformă această povară într-o greutate şi mai mare”.

Alina Serban în filmul Gipsy Queen
Alina Serban în filmul Gipsy Queen

Actriţa a explicat şi cum a perceput ea rolul protagonistei şi care au fost elementele determinante pe care le avea în minte în timpul filmărilor. „Mă aflu aici pentru că femeile din familia mea au reuşit să supravieţuiască. Femei rome au supravieţuit 500 de ani de sclavie, au supravieţuit Holocaustul – chiar dacă se tot uită de ce s-a-ntîmplat cu romii în timpul Holocaustului. Femeile rome au supravieţuit acel rasism sistematic, care există pînă-n ziua de astăzi.”

Regizorul evidenţiază în filmul său forţa protagonistei de a se impune într-un mediu deloc binevoitor, dar care totuşi îi oferă şansa unei perspective de viitor.

În aceste vremuri cînd s-au intensificat discuţiile privitoare la rasism şi discriminare, povestirea cinematografică oferită de Hüseyin Tabak poate fi percepută şi ca o metaforă. „Ceea ce putem face noi, artiştii, a declarat regizorul, constă în compunerea de naraţiuni. Nu încetăm să producem naraţiuni atît despre germani, cît şi despre oameni care vin din alte ţări, reflectînd, astfel, în oglindă chipul societăţii, spunînd: Aşa sîntem noi.”

Secvențe din filmul regizorului Hüseyin Tabak
Secvențe din filmul regizorului Hüseyin Tabak

Gipsy Queen (117 minute)

Regie: Hüseyin Tabak

Distribuţie: Alina Ioana Şerban, Tobias Moretti, Irina Kurbanova, Catrin Striebeck, Sarah Carcamo Vallejos, Aslan Yilmaz Tabak, Aleksandar Jovanovic, Sergiu Costache, Sorin Mihai, Jürgen Blin, Katharina Behrens, Oana Solomonescu, Virgil Constantin, Yüsa Durak, Özgür Karadeniz

Coproducţie: Germania, Austria, 2019

XS
SM
MD
LG