Linkuri accesibilitate

Grămezi de mere putrede…


O livadă de mere la Cosernița, Criuleni

Dacă au ajuns să putrezească mormane de mere, e limpede că suntem nişte gospodari proşti.

Pe FB au circulat zilele astea fotografii care înfăţişau mormane de mere putrede, aruncate pe coclaurile Patriei. Pozele au generat o discuţie vie. Cine e vinovat? De ce aceste mere n-au fost vîndute? De ce fermierii cu pricina au avut de suferit? Unii au spus că de vină e statul, alţii că de vină sunt producătorii înşişi care nu sunt în stare să-şi organizeze afacerea. Au existat şi voci care spuneau că vinovată e Rusia care nu mai vrea să absoarbă fructele moldoveneşti ca odinioară.

În fond, dacă stau să mă gîndesc bine, de vină sunt toţi. Ar putea să fie Rusia, dacă într-adevăr amestecă problemele politice cu alea economice. Numai că de ce Igor Dodon, un deschizător de drumuri ruseşti, nu i-a ajutat pe aceşti producători de mere? Nu cumva Dodon şi întregul stat au dormit şi nu le-au creat oportunităţi producătorilor? Nu cumva statul e de vină­?

Dar oamenii aceştia, care cresc mere cu toptanul, s-au gîndit bine înainte să le crească? Au calculat toate riscurile? S-au gîndit la o piaţă de desfacere? Iar merele lor sunt într-adevăr impecabile? Au fost stropiţi copacii cu apă pură, nu cu apă poluată? Se zice că în RM pămînturile şi apele sunt poluate. Noi putem fi siguri că merele acelea sunt bune? Cine ne oferă garanţia asta? Şi de ce producătorii, văzînd că merele li se strică şi că nu le pot vinde, nu au încercat să le dea unor grădiniţe, şcoli, oameni sărmani la un preţ mai mic? Producătorii au căutat bine virtualul cumpărător sau au dormit la soare?

Eu sunt convins că în republică există suficienţi oameni care ar fi cumpărat, la un preţ mai mic, merele acelea. Poate că merele acelea ar fi putut să ajungă pe o piaţă europeană, dacă se mai investeau nişte bani. Oricum, dacă au ajuns să putrezească mormane de mere, e limpede că suntem nişte gospodari proşti.

Ar mai fi şi aşa o chestie pe care mi-a povestit-o un cinovnic. Cică existau mai înainte nişte omuleni şmecheri care vindeau merele cu toptanul unor oameni cu TIR-uri care le duceau în Rusia. Omulenii şmecheri luau banii de la cei cu TIR-urile şi, cum aceşti bani nu figurau în nici un document, veneau apoi la Ministerul Agriculturii, se plîngeau că nu au vîndut nimic, dar au investit în insecticide şi alte lucruri şi cereau subvenţii. Nu ştiu cît adevăr e în această poveste, dar nu m-aş mira să fie decupată din realitate. Aşadar, mere putrede pe coclaurile ţării. Mergem înainte!

XS
SM
MD
LG