Linkuri accesibilitate

Grecia va amenda nevaccinații vârstnici


Pe fondul temerilor sporite de noua tulpină, Omicron, tot mai multe țări introduc elemente de coerciție pentru sporirea procentului de vaccinați anti-COVID-19.

Premierul Greciei, Kiriakos Mițotakis, a anunțat marți că toți grecii de peste 60 de ani vor trebui să aibă cel mai târziu la 16 ianuarie cel puțin o doză de vaccin, în caz contrar urmând să fie amendați cu 100 de euro – o sumă considerabilă, având în vedere că pensia medie în Grecia este de 730 de euro.

Mai mult, amenda se poate repeta în fiecare lună, dacă persoana respectivă tot nu s-a vaccinat.

Kiriakos Mițotakis
Kiriakos Mițotakis

Premierul Mițotakis a recunoscut într-o declarație că măsura este aspră, dar a insistat că ea are ca scop salvarea celei mai vulnerabile categorii de vârstă. „Din păcate, există o singură categorie de vârstă care se mai lasă rugată (să se vaccineze) – a spus premierul elen. Din cei 580.000 de cetățeni cu vârsta de peste 60 de ani, doar 60.000 s-au vaccinat până în noiembrie, și din păcate tocmai cei de peste 60 de ani sunt cei care se îmbolnăvesc și mor cel mai frecvent de COVID-19”.

Din cei 580.000 de cetățeni cu vârsta de peste 60 de ani, doar 60.000 s-au vaccinat...

Mițotakis a spus că sarcina depistării nevaccinaților va reveni agenției naționale de securitate; ea va comunica numele agenției de impozitare – iar aceasta va percepe amenda.

Banii astfel colectați vor fi folosiți pentru sistemul spitalicesc.

„Asta nu este o pedeapsă, ci un bonus pentru sănătate și un act de justiție”, a insistat marți premierul Mițotakis.

Guvernul Greciei a introdus obligativitatea prezentării unui test covid negativ pentru persoanele care vor să intre în biserici.
Guvernul Greciei a introdus obligativitatea prezentării unui test covid negativ pentru persoanele care vor să intre în biserici.

Potrivit statisticilor UE, cam 62% din cei 11 milioane de greci sunt vaccinați împotriva COVID-19 – sub media UE.

Grecia devine astfel a doua țară din UE care decide să introducă obligativitatea vaccinării pentru o categorie largă de oameni – după Austria, care dorește să oblige toți adulții să se vaccineze.

Potrivit publicației Euractiv, guvernul de la Viena are de gând ca din februarie să amendeze nevaccinații cu până la 7.200 de euro, în cazul că refuză repetat să se vaccineze. Legea austriacă a vaccinării obligatorii urmează să fie discutată în parlament la 6 decembrie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG