Linkuri accesibilitate

Grupul de mercenari Wagner susține că a ocupat un sat ucrainean de lângă Bahmut


An image, released on February 12 by Yevgeny Prigozhin's press service, shows what are said to be Wagner fighters posing for a picture at the entrance sign to the village of Krasna Hora near the embattled city of Bakhmut.
An image, released on February 12 by Yevgeny Prigozhin's press service, shows what are said to be Wagner fighters posing for a picture at the entrance sign to the village of Krasna Hora near the embattled city of Bakhmut.

Fondatorul grupului Wagner spune că trupele sale au capturat un sat de lângă Bahmut, obiectiv-cheie pentru armata rusă, în timp ce Kievul afirmă că ultima ofensivă a Moscovei se confruntă cu dificultăți.

„Astăzi, așezarea Krasna Hora a fost cucerită de trupele de asalt ale companiei militare private Wagner”, a anunțat fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio postat pe Telegram pe 12 februarie.

O postare separată arăta ceea ce păreau a fi luptători Wagner la intrarea în Krasna Hora. RFE/RL nu a reușit să verifice din surse independente afirmația lui Prigojin.

Forțele rusești, susținute de trupele Wagner, încearcă de luni de zile să captureze Bahmut, care pe axa multor autostrăzi importante și a cărui capturare ar putea pune în pericol alte orașe ucrainene cheie. Bahmut a devenit, de asemenea, un simbol al rezistenței ucrainene iar pierderea lui ar putea afecta moralul trupelor.

Pe de altă parte, doi mercenari Wagner capturați de ucraineni au declarat la CNN că unitățile lor au suferit pierderi masive în Donbas. Cei doi spun că au fost recrutați din închisoare, unde ispășeau pedepse lungi, și au primit o pregătire limitată înainte de a fi trimiși pe front. Unul dintre cei doi susține că unitatea sa de 90 de oameni a pierdut 60 de luptători în timpul primului lor asalt. Ambii afirmă că nu se puteau retrage, deoarece comandanții lor ar fi ordonat împușcarea lor.

Putin nu are cu ce se lăuda în discursul despre starea națiunii

Pe măsură se apropie prima aniversare a invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, președintele Vladimir Putin speră să poată scoate în evidență succesele de pe câmpul de luptă, au declarat experții. Putin urmează să țină un discurs despre starea națiunii pe 21 februarie.

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a afirmat pe 12 februarie la televiziunea ucraineană că ofensiva mult așteptată a Rusiei din 2023 este deja în curs de desfășurare, dar se confruntă cu o rezistență acerbă.

„Ei și-au început ofensiva, doar că nu spun că au făcut-o, iar trupele noastre o resping foarte puternic”, a declarat Danilov. „Dar nu este ofensiva la care se așteptau ei”.

Prigojin a afirmat pe 10 februarie că forțele rusești trebuie să captureze Bahmut pentru ca invazia să reușească, dar a recunoscut că Ucraina opune o rezistență dură.

Forțele rusești au suferit peste 820 de pierderi pe zi în ultimele două săptămâni, în timp ce masează fără milă trupe pentru a captura orașe bine fortificate precum Bahmut și Vuhledar, susține armata ucraineană.

Serviciile secrete britanice au declarat că aceasta ar reprezenta cea mai mare rată a victimelor rusești de când a început războiul și atribuie numărul mare de victime rusești lipsei de personal instruit, de coordonare și de resurse. Serviciile britanice dau ca exemplu efortul rușilor de a cuceri Bahmut. RFE/RL nu este în măsură să confirme numărul victimelor de pe câmpul de luptă.

Luptători ruși luptă alături de Ucraina la Bahmut

Pe de altă parte, după cum informează the New York Tijmes, sute de ruși luptă de partea Ucrainei în bătălia pentru Bakhmut. Ucraina a aprobat în august formarea Legiunii Rusia Liberă, formată din cetățeni ruși.

Legiunea Rusia Liberă a fost formată în martie 2022. Potrivit unor surse ucrainene, primii membri au fost soldați care au dezertat din armata rusă la scurt timp după ce Moscova și-a lansat invazia masivă și neprovocată, pe 24 februarie 2022. În manifestul lor, ei se descriu drept „cetățeni liberi ai Rusiei care își asumă responsabilitatea pentru ei înșiși și încep să lupte pentru o Nouă Rusie”.

Unii dintre membri trăiau deja în Ucraina înainte de invazia Rusiei, în timp ce alții au venit în Ucraina după începutul anului din convingere morală sau din dezgust față de regimul rusesc. Unitatea este condusă de un ofițer ucrainean, iar rușii care doresc să se alăture legiunii trebuie să treacă printr-o verificare amănunțită a antecedentelor.

Pierderi rusești la Vuhledar

Forțele rusești au suferit, de asemenea, pierderi masive în ultimele zile în jurul Vuhledar, un oraș care se află în apropierea liniei de demarcație dintre teatrul estic și cel sudic al războiului. Imagini cu drone militare ucrainene postate săptămâna trecută par să arate că rușii au pierdut aproape 30 de vehicule blindate, inclusiv tancuri și vehicule de luptă de infanterie, în luptele din jurul Vuhledar.

Între timp, armata ucraineană a raportat la 12 februarie că a respins 11 atacuri ale forțelor ruse în regiunile estice Luhansk și Donețk în ultimele 24 de ore.

În regiunea Luhansk, luptele continuă să fie intense în apropiere de satul Bilohorivka, ultima zonă din regiune încă deținută de forțele ucrainene.

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhi Haidai, scria într-o postare pe Telegram, pe 12 februarie, că regiunea a fost ținta unor atacuri puternice în ultimele zile, forțele rusești concentrându-se asupra localităților Bilohorivka și Kreminna, în apropiere de granița vestică cu regiunea Donețk. Forțele rusești au suferit pierderi semnificative, potrivit lui Haidai, și au fost nevoite să se retragă. „S-au retras pentru că trebuiau să își refacă unitățile”, a declarat Haidai.

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a declarat în cursul aceleiași zile că producția de electricitate ucraineană a fost reluată după ultimele atacuri cu rachete rusești care au vizat infrastructura energetică. Unele zone au rămas în continuare fără energie electrică, a precizat el.

Armata rusă anunța pe 11 februarie că a efectuat un „atac masiv” cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene, ceea ce a dus la întreruperi de energie electrică în multe orașe și localități.

XS
SM
MD
LG