Linkuri accesibilitate

Grupul Wagner pretinde că a capturat orașul Bahmut. Ucraina spune că luptele continuă


Un șofer de ambulanță își salută camarazii în timp ce conduce pe un drum de pe linia frontului lângă Bahmut, regiunea Donețk, 1 aprilie 2023

Armata ucraineană contestă afirmațiile grupului Wagner care susține că mercenarii ruși ar fi capturat centrul orașului Bahmut din estul Ucrainei, unde luptele fac ravagii de luni de zile.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat pe 3 aprilie că luptele sunt în curs de desfășurare în Bahmut și în alte orașe din apropiere. „Bahmut este ucrainean; nu au capturat nimic și sunt foarte departe de a face acest lucru, ca să spunem așa”, a declarat pentru agenția de știri Reuters Serhi Cerevati, un purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul țării. El afirmă că forțele grupului Wagner au arborat un steag cine știe în ce periferie „și au spus că au capturat orașul. În fine, lasă-i să creadă că l-au cucerit”.

Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, care a fost puternic implicat în efortul Rusiei de a cuceri orașul, a declarat într-un videoclip pe canalul Telegram al serviciului său de presă, pe 2 aprilie, că trupele sale au arborat un steag rusesc pe clădirea administrativă din Bahmut. „Din punct de vedere legal, Bahmut a fost cucerit. Inamicul este concentrat în părțile vestice ale orașului”, spunea Prigojin.

Forțele rusești și ucrainene au sacrificat mulți militari în bătălia pentru Bahmut, chiar dacă analiștii spun că orașul are o valoare strategică redusă. Lupta de luni de zile pentru oraș este considerată una dintre cele mai sângeroase bătălii dintre forțele ucrainene și rusești de la invazia totală a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Orașul a fost în mare măsură distrus și fiecare parte a suferit pierderi semnificative de trupe în luptele de stradă. Pe 2 aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea în discursul său video nocturn că situația militară din zona Bahmut este „deosebit de fierbinte”. „Le mulțumesc soldaților noștri care luptă în Avdiivka, Mariinka și Bahmut. În special, în Bahmut. Este deosebit de fierbinte acolo”, a spus el.

Zelenski a promis că lupta pentru controlul orașului va continua.

Denis Pușilin, administratorul părților controlate de Rusia din regiunea Donețk, spunea pe 3 aprilie la televiziunea rusă de stat că nu există semne că trupele din Bahmut ar fi fugit sau că s-ar retrage organizat.

Între timp, Rusia a anunțat că intenționează să amplaseze arme nucleare tactice în apropierea granițelor vestice ale Belarusului, după cum a declarat trimisul rus la Minsk la 2 aprilie, o mișcare care ar plasa armele nucleare chiar lângă teritoriul NATO.

„Armele vor fi amplasate la granițele vestice și vor asigura garantarea securității noastre. Vom face acest lucru în ciuda scandalului făcut de Europa și SUA", a declarat ambasadorul rus în Belarus, Baris Grizlov, la televiziunea de stat belarusă.

Grizlov nu a precizat exact unde vor fi amplasate armele.

XS
SM
MD
LG