Linkuri accesibilitate

Gunnar Hökmark: „Nu există democrație funcțională fără stat de drept” (VIDEO)


Europarlamentarul suedez Gunnar Hökmark despre situația din România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Europarlamentarul suedez Gunnar Hökmark despre situația din România

Un interviu la Strasbourg cu șeful delegației suedeze în Grupul Partidului Popular European.

Interviu cu șeful delegației suedeze în Grupul Partidului Popular European, europarlamentarul Gunnar Hökmark.

Situația statului de drept în România în opinia unui europarlamentar suedez
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Hökmark, doamna Graessle, președinta Comisiei CONT din Parlamentul European, a spus că doar dacă se taie fondurile europene și se activează articolul 7 guvernul de la București va înceta asaltul asupra justiției. Dvs sunteți de aceeași părere?

Gunnar Hökmark: „Îmi pare rău să o spun dar da, aceasta trebuie să fie o opțiune, căci ceea ce vedem în România este o prăbușire a statului de drept. Iar dacă guvernul nu renunță la

Ceea ce vedem în România este o prăbușire a statului de drept...

șubrezirea justiției și la atacul asupra statului de drept cred că trebuie să activăm articolul 7 al Tratatului european. Nu cred că ar trebui activat articolul 7 pentru nici un stat membru, chiar când situația este foarte gravă. Însă trebuie să avem această opțiune.

Ingeborg Gräßle: „Propun ca fondurile europene pentru România să fie blocate”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

Avem în acest moment situații la fel de grave în Ungaria, în Polonia, iar acum în România. Este un pic diferit, dar dintr-un

Nu doar că nu se combate corupția, dar sunt atacați cei care luptă împotriva corupției...

anumit punct de vedere ceea ce se întâmplă în România este și mai serios, pentru că este decisiv ceea ce întâmplă acolo. Nu doar că nu se combate corupția, dar sunt atacați cei care luptă împotriva corupției.

Referitor la înghețarea fondurilor europene, Comisia Europenă trebuie să discute cu guvernul de la București, pentru a se asigura că ei înțeleg problema. Apoi, va trebui stabilit cum să orientăm acești bani mai degrabă către societatea românească, decât către guvern. Ceea ce se întâmplă în România nu este acceptabil. Asta trebuie să fie foarte clar.”

Europa Liberă: Statul de drept poate părea o noțiune foarte fluidă, greu de definit. Puteți să dați o definiție? Care sunt cele mai îngrijorătoare probleme in România?

Gunnar Hökmark: „Înainte de toate, statul de drept înseamnă judecători și procurori independenți. Iar acest lucru este

Asistăm în România la o involuție a statului de drept, o involuție a democrației în România...

subminat în România. Curtea Constituțională este subminată. Toate aceste lucruri trebuie să revină la normal. Asistăm în România la o involuție a statului de drept, o involuție a democrației în România. Or nu există democrație funcțională fără stat de drept. Trebuie să luăm măsuri pentru ca lucrurile să revină la normal.”

XS
SM
MD
LG