Linkuri accesibilitate

Guvernanţii caută entuziaşti!


Guvernanţii caută entuziaşti!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00

Preşedinta Maia Sandu a scris pe Facebook iată ce: „Căutăm oameni profesioniști și integri, alături de care să transformăm țara! Guvernul Republicii Moldova angajează persoane active, interesate de domeniul public, profesioniști responsabili și integri, dornici să contribuie la elaborarea și realizarea reformelor și politicilor publice în diverse sectoare, menite să îmbunătățească viața cetățenilor. Vrei să te implici? Alătură-te echipei guvernamentale!”

Aşadar, guvernanţii şi-au dat seama că le lipsesc oamenii profesionişti şi responsabili şi caută acum forţe noi. Fireşte, prima întrebare care îţi vine în minte e asta: dar cei care au muncit până la apariţia acestui apel nu erau suficient de profesionişti şi responsabili? Cu aceştia ce se va întâmpla? Mai rămân să muncească? Şi nu e cam tardivă chemarea asta? Mulţi dintre cei profesionişti şi responsabili au plecat pe alte meridiane în anii tranziţiei. Vor lăsa totul baltă acolo şi vor reveni în RM ca să primenească ţara?

Dacă înţeleg eu bine, guvernanţii mizează pe un soi de entuziasm şi romantism al tinerilor, pe ideea că omul trebuie să aibă un ideal legat de făurirea ţării. Şi vreau să vă spun că, urmărind mai multe comentarii pe Facebook, nu prea am găsit entuziasmul şi romantismul care ar fi oportune. Lumea părea pragmatică, mercantilă, şi vorbea mai mult despre salarii decât despre făurirea ţării. Cei mai mulţi spuneau că nici nu vor să audă de salarii de 7-9 mii de lei, alţii voia chiar lefuri de 20-30 de mii de lei. Nu prea am văzut doritori de a face parte dintr-o echipă de sacrificiu. Iar cineva, mai în glumă, se întreba dacă şi funcţiile cu salarii de 135 de mii de lei pot fi acum luate cu asalt…

Le dau dreptate guvernanţilor până la un punct. Uneori trebuie să te sacrifici de dragul ţării, uneori trebuie să te gândeşti nu numai la grădina ta. O ţară nu poate fi clădită numai cu o sumedenie de egoisme exacerbate. Dar mă uit în jur şi-mi este greu să-mi imaginez că în aceste funcţii vor veni numai oameni responsabili şi profesionişti. E suficient să remarci numai felul în care moldovenii respectă normele antiepidemice ca să înţelegi cum stăm cu responsabilitatea… Mai există undeva responsabilitatea asta?

XS
SM
MD
LG