Linkuri accesibilitate

Guvernanții și opoziția reacționează la decizia de lichidare a Partidului Șor


Partidul Șor a calificat decizia Curții Constituționale drept „rușinoasă și fără precedent”.

După ce Curtea Constituțională a declarat în afara legii Partidul Șor, au venit imediat cu reacții atât reprezentanții partidului de guvernământ, cât și cei din opoziție.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că decizia Curții a fost una „așteptată de societate”, iar instituțiile statului în curând vor analiza pașii următori pentru a respecta și implementa decizia de declarare a Partidului Șor în afara legii.

„Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. (...) Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate”, a scris șefa statului pe Facebook.

Președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernământ „Acțiune și solidaritate” (PAS), Igor Grosu, a spus că hotărârea Curții este o „victorie importantă pentru democrația acestei țări, care ani de zile a fost păgubită de această organizație criminală, aflată în slujba Kremlinului”.

Grosu, la fel, a declarat că instituțiile statului vor analiza următorii pași pentru a pune în practică decizia Curții.

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, susține că Maia Sandu și PAS „în zadar se bucură” de interzicerea Partidului Șor, pentru că în viitor „istoria și țara se va răzbuna asupra lor”.

„Acest partid [PAS] va deveni victima propriului precedent. Cine omoară democrația, va fi eliminat de pe scena politică”, a scris Dodon pe Facebook.

Partidul Șor a calificat decizia Curții Constituționale drept „rușinoasă și fără precedent”. „Suntem prima țară din Europa în care este dizolvat un partid politic de opoziție. Nu putem să ne comparăm cu actele extremiste din Turcia și Bulgaria, care ni s-au dat drept exemplu aici”, a comentat Marina Tauber, după pronunțarea deciziei.

Marina Tauber a mai spus că hotărârea creează un „precedent periculos” și că ar urma să fie închise și alte partide: „Dacă judecătorii ne-au luat ștampila, nu înseamnă că ne încetăm activitatea. Echipa noastră rămâne. Avem mai multe formule cum să ne continuăm lupta”, a mai spus Tauber, refuzând să dezvăluie detalii despre „formulele” respective.

În același context, președintele raionului Orhei, membru al Partidului Șor, Dinu Țurcanu, a spus că reprezentanții formațiunii vor deschide „câte două partide noi pe zi”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG