Linkuri accesibilitate

Guvernator regional: Rusia nu era pregătită pentru un război „de care nu avem nevoie”


Natalia Komarova conduce din 2010 regiunea autonomă Hanti-Mansi din nordul Rusiei, un district bogat în energie (foto arhivă)
Natalia Komarova conduce din 2010 regiunea autonomă Hanti-Mansi din nordul Rusiei, un district bogat în energie (foto arhivă)

Natalia Komarova, guvernatoare a unei bogate regiuni din Rusia, a afirmat că Rusia nu era pregătită pentru războiul cu Ucraina și că invazia nu a fost în interesul Rusiei, contrazicând propaganda Kremlinului.

Komarova, care conduce din 2010 districtul autonom Hanti-Mansi din nordul Rusiei, bogat în resurse energetice, a făcut acest comentariu în timpul unei întâlniri cu alegătorii care a fost transmisă în direct pe pagina sa de socializare.

Când a fost întrebată de o localnică de ce soțul ei a fost trimis la război fără echipament militar, Komarova a replicat că armata se ocupă de astfel de probleme, nu ea spunând, în continuare, că autoritățile nu erau pregătite pentru un război de care „nu aveam nevoie”.

Președintele Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei pornind de la premisa că forțele rusești vor cuceri țara în câteva zile.

Astăzi, 20 de luni mai târziu, Rusia a capturat doar o mică parte din Ucraina, cu costuri umane și financiare enorme.

Războiul este criticat public rareori, în special de către oficiali, mai ales că Putin a interzis anul trecut „discreditarea armatei”. Autoritățile ruse au arestat deja sute de persoane pentru încălcarea legii.

Cu toate acestea, remarca neoficială a lui Komarova indică faptul că, în spatele aparentei susțineri, o parte din elita Rusiei crede că războiul a fost o greșeală și îi acceptă greu sau deloc consecințele.

Comentariile Nataliei Komarova au fost preluate rapid de presă și cel puțin un localnic a depus o plângere la Ministerul de Interne, acuzând-o că a discreditat armata rusă. Biroul lui Komarova nu a comentat deocamdată această plângere.

XS
SM
MD
LG